Bolest v pravém nadbřišku

Dobrý den, mému manželovi je 41 let a poslední cca. 3 týdny si stěžuje na bolesti v pravém nadbřišku (žádná ostrá bolest, spíše "tahání" vpravo od žaludku, pocit sevřenosti). Bolesti se objevily v období, kdy byl v poměrně velkém stresu, nejsou trvalé, objevují se několikrát denně (někdy vůbec, ve stresu častěji), většinou krátce a většinou vsedě. Občas má pocit na zvracení (nezvrací, problémy se stolicí taky nemá). U několika potravin a nápojů má v poslední době pocit, že chutnají jinak než-li dříve. V jeho rodině je zatížení rakovinou (otec zemřel v 73 letech na rakovinu žaludku, bratr-alkoholik -zemřel ve 40 letech na rakovinu ledvin). Manžel nepije, nekouří, sportuje a stravuje se poměrně zdravě, není obézní. Má však problém se zvládáním stresu a mj. si je velmi vědom rizika dědičnosti rakoviny, které jej poměrně dost psychicky zatěžuje. Každoročně chodí kvůli rodinné anamnéze na vyšetření k internistovi (krev, moč), naposledy byl letos v dubnu a výsledky byly v pořádku. Počátek výskytu jeho současných problémů koresponduje s dobou, kdy mi bylo potvrzeno těhotenství (pro oba první potomek, chtěné těhotenství) – napadlo mě, zda-li zde nemůže existovat nějaká souvislost (já momentálně procházím těhotenskými nevolnostmi s pocity na zvracení). Manžel je hodně citlivý (syndrom “těhotného tatínka”?). Nevím, zda-li lze podle popsaných příznaků lze usuzovat na onemocnění nějakého orgánu (žaludek, žlučník???) či která vyšetření byste event. doporučili (krev, moč, sono břicha, gastroskopie???) – manžel prozatím vyšetření odmítá. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Tyto obtíže samozřejmě mohou být čistě psychického původu a velmi často to tak je ( a asi to bude i váš případ). Ale vždy by mělo předcházet vyšetření k vyloučení jiných závažných onemocnění, zvláště u vás, kdy je pozitivní rodinná anamnesa. Takže doporučuji krevní obraz, jaterní testy, ultrazvuk břicha (celého), ev. tu gastroskopii, a také psychiatrické vyšetření. Pokud se nebude léčit ( psychická) příčina., může si tělo tyto choroby skutečně "vypěstovat".

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x