Bolest v pravém podbřišku

Dobry den, pul roku me trapi obcasne pichnuti nebo bolest v pravem podbrisku - hlavne kdyz na to misto zatlacim. Jsem po dvou operacich bricha - vyndavali mi praskle slepe strevo a podruhe take praskly zanet pod brisni stenou. Byla jsem na rentgenu,sonu,brali mi krev a na vsech moznych vysetrenich,nic nenasli. Stejny prubeh byl i pri predchozich problemech. Muze se jednat o nejake srusty? Bolest neni velka a jen obcasna. Dekuji!

Odpověď odborníka:

Dobrý den Nikol, pokud jste měla zánět slepého střeva, který byl už hodně pokročilý, nebo komplikovaný - píšete o "prasknutí" slepého střeva a to bylo následováno další zánětlivou komplikací - z Vašeho popisu bych předpokládal, že se nejspíše jednalo o hnisavé ložisko (absces), lze předpokládat, že při přetrvávajících potížích se může jednat o potíže při vazivových změnách po těchto zánětech, tedy srůsty, ale v první řadě je potřeba vyloučit opětovnou zánětlivou komplikaci. Jestli jsou RTG, USG břicha a laboratoní výsledky z krve v pořádku, lze při přetrvávájích potížích doplnit ještě hloubkový RTG břicha - CT a kolonoskopii - vyšetření tlustého střeva k vyloučení dalších možných příčin potíží. Na základě těchto vyšetření a klinického vyšetření by chirurg měl zjistit příčinu potíží včetně kýly. Důležité je vyloučit něco vážnějšího, resp. najitou příčinu pak řešit. Může se jednat ale i o nespecifické pobolívání v jizvě, kde se nic nenajde a to se řeší hůře. Pak kdyby všechna vyšetření včetně výše uvedených doplňujících byla negativní a přetrvávaly by potíže, lze jako poslední možnost provést laparoskopickou operaci s přerušením ev. srůstů - ty se jinak, než operačně nedají přesvědčivě poznat a hlavně ne vyřešit.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: