Bolest varlat

Již měsíc mě bolí v nepravidelných intervalech (např. každých 10 - 15 minut) levé varle. Začalo mě bolet po sportovním výkonu, kde se mi ale nestalo nic mimořádného ani výjimečného. (Běh cca na 100 metru, na který jsem zvyklý. Čili vážně nevim, jestli je zde nějaká spojitost). Již po týdnu bolesti jsem si došel na urologii, kde mi bylo provedeno vyšetření hmatem i ultrazvukem, a také odběr krve a moči. Vše bylo v pořádku, jen v moči je prý s nějakou pravděpodobností: Enterococcus species 10/3. Moč mi po týdnu vzali ještě raději jednou na přezkoumání a výsledky prozatím nevim. Pan doktor mi ale nedokázal říct, o co by se mohlo jednat a jen mi předepsal antibiotika - nejdříve Ofloxin a po týdnu Augumentin (také na týden). Nicméně antibiotika jsem dobral již před týdnem a bolest stále neustupuje. Mohl byste mi prosím poradit o co by se mohlo jednat případně co mám dále dělat? (Jsem z toho již poměrně nešťastný, jelikož bolest sice není nikterak intenzivní, ale velmi nepříjemná, bodavá. Bojím se, aby se nejednalo o něco vážného. Levé varle bolí spíše zespodu a jakoby vzadu). Zvažuji i změnu urologa. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Zdravím Jane... určitě se myslím nemusíte bát ničeho vážného...podle toho co píšete to vypadá čistě na mechanickou příčinu bolestí jako je namožené či natržené tříslo, případně počínající tříslená kýla, kdy se obsah kýly tlačí do šourku a nepříjemně to pobolívá, také je častou příčinou bolestí takzvaná torze varlete, kdy se varle v šourku otáčí kolem své osy, tedy stopky svého vývodu a cévního zásobení a tyto všechny bolesti jsou právě bodavé, a předpokládám že při pohybu...a hlavně nemusí mít prakticky žádný nález na ultrazvuku, pokud nedojde k výraznému zhoršení...tedy zvětšení kýly nebo zauzlení varlete, což vede k nesnesitelné bolesti, která vás ihned dožene do nemocnice... ale na 99% procent se nejedná o nádor, nálezu z ultrazvuku i krve můžete klidně věřit, ty antibiotika byly myslím úplně zbytečně, spíše si lékař už nevěděl moc rady a něco vám prostě dal, ten nález v moči byl celkem zanedbatelný... na vašem místě bych doporučoval týden naprostý klid a vyčkejte co to bude dělat, pak opakujte ultrazvuk který měl prokázat poškození třísel a vyloučit kýlu... i když ta se může ještě i pár měsíců "klubat" ven a právě to je takto nejčastěji pociťováno...pěkný den.

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: