Bolest z fotokompozitu

Dobry den, na osetrenom zube fotokompozitom (sedmicka hore) mi zastupujuca lekarka zistila na rtg medzizubny kaz. Dala novu vypln, ale zub trvalo boli uz tyzden, je citlivy na teplo/chlad, vecer to citit viac, boles sa siri az k uchu. Vypln nie je vraj velka ani blizko dreni, odmietol som endodonciu. Zistila vitalitu drene a pouzila "regeneracny" laser. Zaver je ze bolest moze byt sposobena kontrakciou/rozpinavostou fotokompozitu a moze to trvat aj niekolk tyzdnou. Moja otazka: moze takto zhotovena vypln, ktora vyvolava bolest nakoniec aj sposobit pulpitidu? Nebolo by lepsie ak by som isiel si dat prerobit vypln inej lekarke, ktora ma vacsie skusenosti s kompozitnymi vyplnami a urobit novu?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, je to možné, výplň skutečně může v některých případech způsobit pulpitidu, a to zejména pokud je zavedena hluboko. Nicméně z toho, co popisujete, máte s největší pravděpodobností pod výplní zánět, a ten, zejména způsobuje-li bolest a citlivost na studené/teplé, už opravdu nelze řešit konzervačně (tedy ani žádným laserem), nýbrž musí být nutně provedeno endodontické ošetření. Mé doporučení proto je co nejdříve vyhledat lékaře a provést čištění zubních kanálků. Hezký den.

MUDr. Anastasia Polunina
MUDr. Anastasia Polunina

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Klinika Mediestetik

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: