Bolest za žebry vpravo

Vážená paní doktorko, prosím o Váš názor ohledně mých potíží. Zhruba před rokem a půl mi začaly bolesti v pravém podžebří/asi na šířku dlaně při přiložení na žebra/. Jedná se o tupější bolest-asi jako tlak kloubky prstů, nyní už i škubání a bolest ostřejší.Teď se mi bolest šíří do zad, mezi lopatky, rozlézá se výš do pravých žeber, je trvající celý den, někdy v noci usnu, někdy je to horší. V poslední době se přidala občasná zimnice, studené ruce, pocity na zvracení/bez zvracení, motání hlavy/ a hlavně jsem už úplně umořená tím, že nevím, co se mnou je. Byla jsem vyšetřena na UZ břicha, gastroposkopicky, Ct břicha nativně a s bolem k.l., rtg hrudníku a P boční, plíce, laboratoř-crp, amylásy-jatr. testy, vše v normě. Na ultr. a ct 4 HEMANGIOMY jater, jinak vše ok. Při gynek. ultrazvuku 16.3. zjištěn polyp 8krát 5 mm/budu řešit příští týden/. Asi od r. 2001 jsem léčena pro palpitace TEnorminem a Neurolem-0,5 ráno půl tablety. Musím přiznat, že jsem požívala pravidelně alkohol /pivo, víno/, nyní poslední dva měsíce alkohol vůbec nekonzumuji. Většinou mi po požití alkoholu bylo lépe, bolest pominula, ale při nadměrné konzumaci to bylo druhý den horší. Nyní jsem po prvním neurolog. vyšetření, čeká mne magnet. rez. páteře a mozku. Hlavně jsou na všechna vyšetření dlouhé čekací doby a mě je čím dál hůř, bolesti nejintenzivnější navečer a před spaním. Domníváte se, že by takovéto potíže mohly být způsobeny nervy, nemůžu věřit, že by mohla psychika způsobit takové potíže. Ještě musím poznamenat, že po negativních vyšetřeních mi na pár dní tzv. odlehlo. Děkuji za vyjádření Pavlína, 47 let

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, myslím, že od člověka, který Vás v zásadě nikdy neměl možnost vyšetřit, by byla opravdu nehoráznost chtít "trumfnout" Vaše lékaře, kteří provádějí plánovaný vyšetřovací program. Chápu, že čekání je to nejhorší. Psychika člověka je jistě mocná, existují zcela prokazatelně psychoimunologické vazby- tedy chronický stres, napětí, úzkost -to vše oslabením imunity zhoršuje tělesné zdraví. Lékaři proto často chrání své pacienty podáváním protiúzkostných antidepresív, které dokážou působit i jako prostředky ke zmírnění bolestivých stavů.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: