Bolest zad

Dobrý den,pane doktore. Předem bych rád zmínil,že jsem fotbalista. Sem-tam si natáhnu stehno, lýtko, či jinou partii těla. Rád bych to vzal chronologicky. Začala nám zimní příprava (3krát týdně 2 hodiny) a já do ni chtěl dát vše - koupil jsem si zátěže na kotníky a zápěstí. Rád bych se zeptal, zda-li je to správná volba, užívat kotníkovou zátěž? Obávám se totiž, že tato zátěž je příčina mého zranění. Abych specifikoval zranění, je to asi tak 14 dní, co mne náhle po tréninku začala bolet oblast kříže. Bolest nebyla nikterak výrazná, i proto jsem to trochu přehlížel. Jak plynul čas, každým tréninkem, respektive po něm, byla bolest větší. To vše vyústilo v největší bolest po našem přátelském utkání hraném v sobotu. Od té doby jsem vynechal všechny tréninkové dávky. Do toho Vás zasvěcovat nechci. Bolest bývá střídavá, občas to fakt bolí (zejména podél páteře) a občas je to dobrý. Včera se mi však stalo, že jsem odpočíval a po chvíli vstal pro pití, jenže mne silně píchlo v pánvi. Toto se opakovalo po zbytek dne. Měl jsem podezření na různá onemocnění jako je skolióza, či vyhřezlá ploténka. Ortopeda v našem městě jsem nenavštívil, protože se o něm dozvídám nepěkné věci. Avšak, co jsem tak četl, tak příčinou těchto dvou závažných onemocnění může být rychlý růst. Posuďte sám, již ve věku 12 let jsem měřil 180 cm. Tehdy však bezproblémový pohyb. Nevíte, jaký typ zranění jsem utrpěl, jaká byla příčina, zda-li fyzická námaha a popřípadě jak jej léčit? Předem moc děkuji za Váš čas. S pozdravem Mates.

Odpověď odborníka:

Rychlý růst mohl způsobit to, že pravděpodobná menší funkční porucha v oblati pánve, spojení s páteří a v bederní páteři urychlý svůj rozvoj ve smněru zhoršení. V té fázi však může být bez bolestivých projevů. Větší fyzický trénink sám problém nezpůsobil, přetíži svaly v této oblasti, které byly již ochranně zkráceny , to opět zvýšilo poruchu statiky pánve a další svalovou reakci. Normální a správná léčby by měla být u fyzioterapeuta, který obnoví správnou funkci a doporučí cílené cviky, postupně tak za 2-3 měsíce bude možné opět trénovat podobným způsobem( nebo stejným),jak jste popisoval. U lidí, kteří jsou funkčně v pořádku dojde k zesílení. níkoliv o úrazům. Přesto by první krok měl být k Vašemu lékaři, což nemusí být orthoped či neurolog, ale každý praktický či sportovní lékař by měl poznat, zda stačí splnit moje výše uvedená doporučení nebo bude třeba zjistit( RTG,CT,EMG) a případně zjistit, zda se nejdná o hlubší zranění- výhřez destičky, únavová zlomenina v pánvi a pod. To opravdu podle Vašeho popisu zjistit nelze, je nutné vyšetření fyzické!

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: