Bolest zad

Dobrý den, úvodem uvádím, že mi příští rok bude 70 let. Už více jak 12 let mám problémy s bolestivostí svalové části těla, zejména trupu a horních končetin. Stručné výsledy vyšetření na neurologii v průběhu let 2004 – 2016: 2004 – chron.lumbalgie, senzitivní polyneuropatie, latentní tetanie, 2006 – dtto, 2007 – spondyloza, spondylartroza, spondylchondroza, 2008 – chron.lumbalgie, chron.lumboischyalgie, polyneuropatie končetin, dále se pak přidaly další problémy s páteří (vyšetření CT 2014)- osteochondroza L2-L3, L3-L4, L4-L5, L5-S1. V průběhu uvedených let jsem bral Gabapentium v dávce 3 x 300 mg denně a při občasné atace ischialgie v křížové oblasti Ibuprofen 600 mg, s nutným postupným zvyšováním dávky až na 3 x 3 x 600 mg denně (v nižší dávce už byl neúčinný), po dobu cca 2-3 dny. V této době, od roku 2004, jsem byl rovněž na antidepresivech a antipsychotikách (Venlafaxin, Olanzapin, Rivotril a jejich různých modifikacích). V letech 2014 jsem už byl ve stavu, kdy po ujití 500m, byla bolest v křížové oblasti tak velká, že jsem musel na 5 minut sednout a pak jsem mohl opět ujít dalších 500m. Po psychické stránce to bylo ale, po celou dobu, od roku 2004, velmi špatné, celých těch cca 11 let jsem byl celkem „mimo“, víceméně jsem pouze přežíval (bez energie a emocí). V průběhu těchto let jsem měl váhu 110 kg, při výšce 186 cm. V roce 2015, jsem se na jaře rozhodl, že musím udělat nějakou radikální změnu. Postupně jsem začal léky na psychiku snižovat (za souhlasu a pod kontrolou ošetřujícího psychiatra). Dnes už žádné neberu a je mi po psychické stránce dobře, cítím se v pohodě, aktivita i emoce se mi vrátily. V červenci 2015 jsem začal držet důslednou nízkokalorickou dietu a za cca 6 měsíců jsem snížil váhu o 25 kg, bez jakýchkoliv podpůrných prostředků. Nyní si váhu hlídám v rozsahu 85-87 kg. Velmi mi to pomohlo s problémy s páteří, mohl jsem chodit už celkem bez omezení, bolestivost páteře byla podstatně menší. Vše se zdálo OK. Ale v září 2015 jsem, v noci, na WC, náhodně omdlel (nevím proč a od té doby se to neopakovalo) a udeřil se při pádu o záchodovou mísu do pravé horní části zad, do žeber. Bylo to velmi bolestivé, intenzivní bolest cca 3 dny, pomáhal Ibuprofen. Pak bolest sice trochu povolila, ale stále byla silná, zejména v oblasti úderu. Po cca měsíci jsem byl u svého obvodního lékaře a ten mne poslal na sonografické vyšetření. Lékař na „sonu“ mi nic nezjistil, žádné problémy a jeho závěr byl - obraženina, bolest postupně odezní. Ale bolest neodeznívala a rozšířila se do oblasti celých zad a tak jsem v březnu, při pravidelné kontrole na neurologii, o tomto problému informoval ošetřující lékařku. Ta mi předepsala vyšetření MR a rehabilitace. V květnu jsem byl na MR a výsledek (je trochu obsáhlejší, ale asi dává detailní přehled o stavu mé páteře): opis výpisu z MR – MEDIOTHEPE s.r.o. areál VNOL - Olomouc Popis: MR vyšetření LS páteře, Th-L přechodu sekvence T2,T1, STIR, sag. Tra. Doplňující vyšetření v šikmé T2 sekvenci na foramina dle klin. Obtíží Při MR vyšetření páteře je bederní lordoza včetně Th-L přechodu napřímená, v blokovém postavení, lehká sinistrokonvezní skolioza L páteře. Osteochondroza (OCH) L2-3, L3-4, L4-5, L5-S1 s redukcí výše disků a tvorbou ventrálních i dorzálních spondylofitů. Disky L páteře jsou redukované výše. Charakter signálů disků L páteře je v T2 snížen při chondroze. Obratlová těla bez komprese. Páteřní kanál ohraničený diskoligamenozními strukturami je v rozsahu L1-5 zúžen. Ligg. Flava zesílená. Artikulační fasety iv. kloubů s artrózními apozicemi. Laterární recesy jsou redukované šíře. Při vyšetření prokazujeme paradiskální změny typu endplate disease Modici L2-3, L3-4, Modic IIL4-5 a Modic I.II L5-S1.Páteřní kanál v úseku Th-L přechodu je volný, konus míšní bez ůtlaku. Prevertabrálně bez patol.nálezu. *v etáži L2-3 protruze disku 3,8mm cirku., páteřní kanál šíře 12,5 mm *v etáži L3-4 protruze disku 4,5mm cirku., více sin., páteřní kanál šíře 10,3 mm *v etáži L4-5 protruze disku 4,5mm cirku., páteřní kanál šíře 10,7 mm *v etáži L5-S1 hernie disku 5,1mm cirku., preforamin dx. s kaudálně odstupujícím drobným sekvestrem 6,5 x 8,2 mm, páteřní kanál šíře 10,2 mm Na šikmých skenech vpravo kombin. spondyl. a diskogenní foraminostenoza L3-4. L4-5, zvl. L5-S1 dx a vizualizace kaudáoně subsekvestrující tkáně disku L5-S1 vpravo s iritací kořene S1 dx. Z: při MR vyšetření LS páteře a Th-L přechodu: *bederní lordoza včetně Th-L přechodu napřímená v blokovém postavení *lehká sinistrokonvexní skolioza L páteře *osteochondroza (OCH) L2-3, L3-4, L4-5 a L5-S1 *víceetážová diskopatie v popsaném rozsahu *v etáži L5-S1 hernie disku 5,1mm preforamin dx. s kaudálně odstupujícím drobným sekvestrem 6,5 x 8,2 mm Z: při MR vyšetření foramin v dx. šikmé sekvenci: *vpravo kombin.spondyl. a diskogenní foraminostenoza L3-4, L4-5, zvl. L5-S1 dx. *vpravo vizualizace kaudálně subsekvestrující tkáně disku L5-S1 vpravo s iritací kořene S1 dx. Celé vyšetření mi bylo předáno rovněž v elektronické verzi na CD, předal jsem je na neurologii a mám je rovněž uloženo na mém NB. Paní doktorka na neurologii mi výsledek objasnila v „normální“ řeči, závěr, že to není žádná sláva, ale při dotazu na možnost chirurgického zásahu mi řekla, že rozsah poškození je tak velký, že by neurochirurg stejně nevěděl co udělat dříve (vše naráz by spravit nešlo) a není jistota, že by realizovaný zákrok, na zvoleném úseku, výrazně pomohl. Problém by mohl být někde jinde. Prognóza- „špatná“, „lepší už to asi nebude“. Prosím o Vaše posouzení a doporučení, zda-li by nešlo, přece jenom, ještě něco „opravit“. Po vyšetření MR jsem absolvoval rehabilitaci v rozsahu : 10 x magnetoterapie a 10 x podv.masáž s galva. Izotermní, analgeticky. Tato mi částečně pomohla, bolestivost z horní části zad ustoupila a celkově jsem hodnotil ústup potíží cca o 50 %, což je asi dosti velký úspěch. Pan doktor na rehabilitaci mi doporučil - cviky a pohyb pouze do „bolesti“, jinak nic nepřehánět. Je to lepší, už se s tím dá přece jenom trochu lépe žít. S panem doktorem na rehabilitaci jsem se dále domluvil, že v případě většího zhoršení, mohu opět přijít a je možno rehabilitaci opět zopakovat. Přístup obou lékařů, jak mé neuroložky, tak i rehabilitačního lékaře, hodnotím jako velmi empatický a příkladný. Nyní je můj stav takový, že mám stálé nervosvalové bolesti (na které už žádné léky nepůsobí), trvalé, ale snesitelné bolesti bederní a křížové části zad. Asi před dvěma měsíci mi ale „zmrtvěly“ přední čísti šlapek nohou, jsou necitlivé a je v nich „mravenčení“. Jak neuroložka, tak i rehabilitační lékař konstatovali, že je to způsobeno změnami na páteři, bez možnosti odstranění (pouze diskutabilního neurochirurgického). Psychicky jsem snad zatím OK i když má manželka si to nemyslí (toť po skoro 50 letech manželství je někdy pochopitelné ). Na vás se obracím s prosbou-dotazem, o další, nezávislé posouzení mých možností, jak bych se mohl případně i stávající bolesti, jak svalů, tak i v zádech, zbavit. Také by mne zajímalo vyjádření a názor, k případné možnosti operace páteře, od neurochirurga, případně doporučení, kde by tuto neurochirurgickou operaci bylo možno, s předpokladem nejlepšího výsledku, realizovat. Můj „dotaz“ je sice velmi obsáhlý, omlouvám se, ale myslím si, že pro odborné posouzení nebylo možno specifikovat vše stručněji. Za případnou odpověď předem děkuji a jsem s pozdravem Jiří

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jiří, asi neodpovím na všechny části Vašeho dotazu, ale pokusím se vybrat to důležité. Podle mého názoru může o možnosti operačního řešení rozhodnout pouze neurochirurg (případně spondylochirurg-ortoped), neurolog uvažuje jen na základě dosavadní zkušenosti, ale nehodnotí snímky a nemůže znát všechny techniky a postupy. Popis snímků MR není tak "zásadní". Podobné změny najdete u většiny svých vrstevníků a nemusí se projevit. Bolesti zad budou spíše z větší části způsobeny dysbalancí svalů. Postup, který jste zvolil, včetně redukce hmotnosti, je to nejlepší, co jste mohl udělat. K operaci bederní páteře nejspíše vhodný kandidát nejste. Ne proto, že by nešla provést. Ani věk není limitující. Jestli je vše tak, jak píšete, nemáme operací co vylepšovat. Neurologický deficit nemáte, určitě by jste jej zmínil, a už se ani nemusíte zastavovat při chůzi. Páteř není s významnou deformitou nebo poruchou stability, ani o tom jste se nezminil. Operace může přinést uvolnění nervových struktur a/nebo obnovení stability páteře. Ani jedno asi u Vás není potřeba. Svalovou dysbalanci chirurgickým výkonem nezlepšíte. O operaci musí rozhodnout ten, kdo ji umí provést. Konzultujte ji tedy s neurochirurgy. V Olomouci je Neurochirurgická klinika s vynikající pověstí. Když nebudete vhodný k operačnímu řešení, můžete znovu k fyzioterapeutům a zkusit zapracovat na vlastním cvičení a zlepšení stavu těla. A jak jste už vyzkoušel, zlepší se tak i psychika. Věk opravdu není pro většinu postupů žádným omezením. Přeji hodně úspěchů v dalších postupech. Dosud se držíte velmi dobře!

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: