Bolest zad

Dobrý den.Po pádu na záda 24.7.2016 mám contusio col. vert p. Th et LS,fract cost.7.haemithoracis l.dx sine disl.Při kontrole 8.8.2016 rtg LS zjištěn retrolisthesis L5 8mm.Jak moc se mám obávat následků a jak moc mohu záda zatěžovat.Děkuji.

Odpověď odborníka:

Nelze odpovědět jednoznačně. Jedna věc jsou zhmožděninby, ty by už nyní nemusely významně omezovat. Zlomenina žebra, byť bez dislokace dovoluje po 4 týdněch jen minimální sprotovní aktivity rovnoměrné, jako je jízda na stacionárním bicyklu, a to ještě velmi opatrně. Za týden by už ale mohla být zahojena, někdy bývá už po 4 týdnech, což je nyní, je nutná ale rtg kontrola, než začněte zatěžovat bez omezení. 3.věc- retrolisthesu, je třeba hodnotit, zda je po tomto úrazu, či vznikla chronicky, případně kombinací. Z aomezovat může, záleží ale na konkrétních vztazích v onom místě páteře a okolo co se týče svalových vztahů. Většinou však bývá možné stabilizovat, aby se tento posun nezhoršil sportovní zátěží do nebezpečného sttupně. To však pouze dle popisu nelze. J enutné klinické vyšetření.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: