Bolest zad

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat... asi pře rokem jsem měla uraz, spadla jsem ze schodů a zlomila si 3obratel kostrče, což jsem se dozvěděla asi 4měsíce po úrazu, až když mě donutily silné bolesti navštívit lékaře. Bylo mi zjištěno po RTG vyšetření zlomenina 3obratle kostrče , prý zhojená jen ne tak jak by správně měla. Bylo mi doporučeno absolvovat rehabilitace pro silné bolesti zad, to jsem absolvovala, ale bohužel bez viditelného zlepšení, byla jsem tedy poslaná k neurologovi tam bez nálezu ,následně opět doporučeny rehabilitace. Má otázka zní , jak předejít silným bolestem, jelikož mě to dost trápí, bolest je tak silná, že mě to ovlivňuje v denní činnosti. Bolest jde od kostrče až po bederní část zad , občas mi přijde jako kdybych měla ledvinovou koliku , mám obtíže na wc při stolici - opět silné bolesti. Ulevová poloha téměř neexistuje snad jen horká voda a vyšší dávky analgetik ( ultracod, guajakuran - předepsán praktickým lékařem ), k tomu užívám ještě ibalgin 400mg, nebo nalgesin.Bolesti trvají např. 14dní v kuse, kdy bez léků defakto nefunguji, pak bolest např. na 14 zas odejde. Vždy 1.den menstruace se bolest vrací, pociťuji lehké bolesti v pod bříšku, kříži související s menstruací, tyto bolesti však zesilují až do fáze viz.popis výše, ale přetrvávají až 14dní. Už ani nevím s čím tyto bolesti souvisejí zda následkem úrazu nebo s ledvinami nebo s gynekolog.potížemi, chtěla bych si vyslechnout váš názor a radu. Před úrazem jsem tyto potíže neměla. Děkuji předem za jakékoli rady. S pozdravem Lenka Šmejkalová

Odpověď odborníka:

Podle popisu vašich potíží samozřejmě zálěžitost nelze zcela upřesnit. Po úrazech kostrče mohou být potíže při sezení, ale většinou se stav postupně upravuje. Kromě případů, kdy se pacient na tento proběhlý úrazový děj příliš fixuje. Pokud jsou potíže pateřní, je třeba vyšetřeit především oblast bederní pateře. Klinické a radiologické vyšetření diagnosu upřesní. Určitě bych vyhledal rehabilitačního lékaře, který ve Vašem případě , tím spíše vzhledem k mladému věku, může provést určité terapeutické postupy ,vyšetření, mobilisace segmentu, manipulace, které vaše potíže mohou zmírnit až odstranit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: