Bolest zad

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, přítel měl problémy s kyčlí kvůli povolání jako řidič. 2 roky měl bolesti, že nemohl našlápnout na nohu až po 5 min. našlapování na nohu bolest povolila, ale ne uplně. Byl u mnoha lékařů kteří mu nepomohli ani rehabilitace. Až po 2 letech zkusil akupunkturu, která ho bolestí zbavila během 1 dne, nyní bolest občas cítí a začal mít velké problémy s hypertenzí. Zkusil mnoha léku na předpis, měl vždy však vedlejší účinky a točení hlavy. Může souviset vysoký tlak s bolestí zad?? EKG i CT mozku má v pořádku. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, žádná souvislost bolestí zad s vysokým tlakem není známa. Neznám přesné nálezy Vašeho přítele, ale nejspíš jde o dva nezávislé problémy. Co se týče léčby tlaku, je důležité kromě prášků upravit i životní styl (dostatek pohybu, omezit živočišné tuky, nekouřit, zbavit se případných nadbytečných kilogramů....). Točení hlavy by nasvědčovalo tomu, že byla nasazena příliš vysoká dávka léku (jde o častý příznak nízkého tlaku). Nevím, jaké jsou hodnoty tlaku u vašeho přítele, ani jaké léky již vyzkoušel a jaké měl nežádoucí účinky, ale pokud léky potřebuje, měly by být nasazeny v nejnižší počáteční dávce.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: