Bolest zad

Dobrý den, už od svých 18 let mám problémy s bolestmi zad, které se jsou čím dál nesnesitelnější a už nevím jak dál. Ze začátku to bylo třeba jednou za 5 let, pak se začaly bolesti ozývat stále častěji a RTG, kde nenašli nic zvláštního či podstatného. Jeden říká, že už jsem dávno měla být v péči neurologa, neurolog zase, že nejsem neurologický pacient... Jenomže já mám i přesto víc problémů. Prý tam mám nějaké výrůstky, jsem hypermobilní a dochází u mě k "tuhnutí". Den ode dne mám velké problémy a bolesti se jakkoliv pohnout či zvednout. Nejhorší je vstávání nebo delší stání. Pak mám problém se např. pouze předklonit, ohnout...Takže musím vstávat minimálně o tři hodiny dříve, někdy se i v noci bolestí probudím. I když se mi to podaří, bolest stejně cítím celý den a každý pohyb je pro mě utrpením. Jsem ráda, že jsem schopná pracovat, na nic jiného nemám vůbec pomyšlení. Dělá mi problém třeba i pár minut stát, to se mi pak v zádech podlamuje, mám pocit jako by se tam o sebe něco dřelo. Bolestí je mi špatně a pak to odnáší okolí. Jsem z toho všeho už dost vyčerpaná. Tento stav trvá už skoro rok a já už nevím jak dál... Problémy se zády máme v rodině, máma jako malá prodělala "měknutí" kostí. Bolestmi trpí obě starší sestry. Jsem z toho zoufalá, je mi 36 let ale cítím se na podstatně víc. Chápu, že na základě takových to informací se dá špatně poradit, jenom že, já už nevím co dál.... Děkuju, Lucie M.

Odpověď odborníka:

Dle Vašeho popisu nejste vůbec výjimka mezi ženami. Možná jste výjimka v tom, že jste dosud nenašla správnou léčbu. neurolog by Vám pomoci mohl pouze v případě, že se věnuje i aktivní lékařské fyzioterapii, myoskeletální medicíně a je schopen řešit a naplánovat cílené cvičení svalových dysbalancí, které jistě máte přítomny. Tím , že jste v Praze můžete využít možnosti objednat se do mé poradny. Je však nutné se objednat, zdrav,. poj. moji léčbu nehradí, to může být pro Vás problém. Odkázat Vás na podobně pracujícího kolegu, kterému péči poj. hradí bohužel nemohu. Neznám takového. každopádně přítomná kombinace hypermobility a tuhnutí( zřejmě přítomnost blokád) potřebuje nejen aktivní léčbu, ale i současně aktivní Vaše cvičení., úpravu ergonomických podmínek doma a na pracovišti. Bez toho nemáte velkou šanci něco zlepšit.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: