Bolest zad

Dobrý den pane doktore,je mi 39 let,pocházím z Hranic na Mor.povolání pokojská,od 28 let mě trápí bolest bederní páteře.Z počátku jednou za 3 roky akutní lumbago,posledních 5 let každý rok vždy na podzim(říjen,listopad)bolesti ustoupí s teplejším počasím na jaře a v létě mám v podstatě klid a na podzim skončim zase na nemocenské s lumbagem,pan doktor mi udělal vyšetření krve,vše v normě akorád positivní hla-b27 crp 2,5.Byla jsem odeslána na revmatologii,25.11.13 mi dělali rtg s tímto výsledkem: Na skeletu TH páteře bez známek skoliosy,incip.artr.přihrocení obratlových těl ventrálně,lehká redukce plotének ve střední etáži.Na skeletu LS Cpáteře mělká dextroskoliosa,plochá bederní lordosa,ostry LS přechod,redukce plotenky L5-S1,bez známek kalcifikaci v LLA,Ssh ulzel Th12.SIS kloubní štěrbiny s lehkou redukcí a sucbhondr.sklerotizací,stranově symetrický nález,nejsou rtg známky sacroileitis.S tímto nálezem jsem byla odeslána z revmatologie na neurologii ko-31.1.14.Prosím o vysvětlení rtg a jaký by měl být další postup neurologa?Od 2.12.13 jsem v pracovní neschopnosti opět akutní lumbago,aplikace nsa,myorelax.bez efektu,prášky na bolest nefungují,mám jich za ty roky plný šuplík,kromě nalgesinu-s,částečné zlepšení po analgetických infuzích ko 14.1.14 u obvodniho lékaře.Bolest již mírnější,mohu se nechat vypsat z nemocenské po novém roce nebo mam počkat na vyšetření neurologa(strach o práci).Nevím jestli to v práci zvladnu aby se mi to nevrátilo,každý rok je to lumbago silnější.Před 2lety mi stačilo 7 infuzi,Loni 10 a letos mě to po těch 10 pořád ještě bolí.Dekuji za odpověd

Odpověď odborníka:

RTG nález popisuje situaci, která předchází výhřezům plotének, je otázkou času, kdy bude hůře. Může to být právě při prvním ohnutí v lednu, může to být za rok, za dva. Bez znalosti přesné symptomatologie a klinického nálezu nemohu přesněji. Každopádně se jeví Vaše situace jako stále ještě zastavitelná. Léčba bolestí zad bez aktivní fyzioterapeutické léčby, kdy po zlepšení funkčního stavu páteře a obnovení statiky pánve začně cíleně cvičit, aby byla obnovena svalová rovnováha a dosud vzniklý nález( viz rtg) mohl zůstat stabilní, aby nepokračoval v předpověděném( bohužel logickém a normálním ) průběhu. Vaše práce je v dnešní době z těch pro naše tělo mnohem výhodnějších než sezení u PC, pokud ovšem jste ve funkčním souladu( tzn. ne teď), pak za předpokladu dodržování ergonomikcých zásad při práci by to bylo pro Vás jen dobře.Když nevím, jak jste na tom konkrétně( opět onen klický nález a přesná symptomatologie) , tak nemohu doporučit, zda začít pracovat. Může to být lepší než zůstat doma, může Vás to však dorazit. Postup Vašich problémů, jak rok od roku je hůře, nestačí 7 infuzí, pak 10, je typický, není li správná léčba.Samozřejmě můžete také zajet na konsultaci do mé ordinace do Brna( po domluvě)

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: