Bolest zad a štítná žláza?

Dobrý den, v roce 2007 mi byla v 28-letech vyoperována štítná žláza. Dva roky před tím jsem se léčila kvůli její hyperfunci léky, které měly její činnost utlumit. Nyní po operaci užívám euthyrox75, dennně 1,5 tablety + v neděli 2 tablety. Mám problémy, které "nevím jestli" souvisí s tím, že nemám štítnou žlázu a to: 1. bolest zad v dolní části - bederní, oblast křížovo pánevního kloubu a tzv. "esíček". Bolest je téměř každodenní. V noci se pravidelně budím kolem 3 hodiny s bolestivými pocity v této oblasti zad. Musím vstát, jít na wc, projít se a ve změněné poloze se snažím opět usínat, i když bolest přetrvává. Byla jsem u lékaře, který se léčbou páteře zabýva. Ten mi řekl, že se mi bez štítné žlázy bude tento stav možná i horšit. Je to možné? 2. Občas mi v noci brní obě paže, i když je mám podél těla a nijak je nepřilehnu. Vzbudí mě to. Třu si je než to přejde. Souvisí to také s hladinou hormonů štítné žlázy? 3. Poslední tři roky mi velmi padají vlasy. Při mytí mi zůstanou v rukou celé chomáče. Vůbec to nebolí, prostě jen tak vyklouznou z pokožky. Měla jsem vlasy velmi husté, nikdo si toho zprvu nevšímal, teď mne upozorní každá kadeřnice, že mám zřejmě problém. Na vlasech je vidět, že jsou prořídlé a velmi jemné. 4. Bude mi 33 a marně se s manželem pokouším o miminko, můj gynekolog řekl, že z gynek.hlediska je vše vpořádku. Souvisí i tento problém s hladinou hormonů štítné žlázy? Předem děkuji za odpovědi na mé zdlouhavé dotazy. S pozdravem Jana T.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, co se týká štítné žlázy a bolestí zad v křížové oblasti...pokud se během období thyreotoxikozy u vás nerozvinula osteoporoza, což spíše ne, považuji tuto souvislost spíše za nepravděpodobnou. Při zvýšené funkci nebo při dlouhodobém předávkování hormony štítné žlázy může docházet k úbytku kostního minerálu, ale pokud jsou hormony štítné žlázy dlouhodobě již v normě, pak k ničemu takovému nedochází. Stejné je to i s brněním rukou. Doporučuji dovyšetřit minerály, zkusit užívat vápník případně i s hořčíkem. Otázkou také je, jak jsou na tom po operaci příštitná tělíska, zda a jak fungují. Příštitná tělíska mají na starosti hospodaření s vápníkem. K otázce týkající se vypadávání vlasů bude má odpověď podobná. Pokud jsou hodnoty hormonů štítné žlázy v pořádku, pak je opět souvislost spíše nepravděpodobná. A opět doporučuji dovyšetřit vápník, hořčík, případně zinek. Stran neplodnosti je třeba provést širší vyšetření. Na plodnost má vliv celá řada faktorů a je potřeba je brát v úvahu všechny. Ale opět, pokud je porucha funkce štítné žlázy dobře léčena, neměla by být zásadním problémem. Přeji hodně štěstí

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: