Bolest zad a výsledek ct

Dobrý den, je mi 53 let , mám bolesti zad. Výsledek zCT. V úrovni L 3/4drobnější cirkulární protruze.V ůrovni L 4/5 ploténka vykazuje cirkulární protruzi, kde i tlačí na durální vak , kde má charakter hernie, posun zhruba stacionární, v ploténce počínající valuový fenomén, jako projev degenerace ploténky. V ůrovni L5/S1drobný dorzální posun. Jak toto léčit. Děkuji

Odpověď odborníka:

Bohuzel davate malo informaci.nalez uplne stejny mohou mit lide bez potizu,bez bolesti.Je to sice nalez s velkym vyznamem,pritomne,popisovane zmeny mohou,ale take nemusi pusobit Vase potize.jsou ale znamkou existence funkcnich poruch a vyznamne svalove disbalance v okoli patere.Takove zmeny,spolu s fyzicjym pretizenim,ktere se nemusi vubec zdat jako nadmerne pusobi dlohodobe na svaly a klouby propojujici paterni obratle.Ty jsou pricinou zmen potenek...az muze dojit k vyhrezu.Pokud primo,pripadne pres otok tlaci na michu ci nervy vychazejici z michy.to neurolog pozna dle potizi a dle vysetreni pak doporuci lecbu mikroneurichirurgicky zakrok nebo dokonce operaci,ktera nekdy musi zastavut hrozici poskozeni nervu ci michy,ktere by mohlo vest k vaznym problemum.Tak to zatim dle popisu nevypada,ale muzete tomu byt blizko.Je treba zahajit "aktivni fyzioterapii", provadenou lekarem(v CR casto neurologem,ale klidne i jine odbornosti),soucasne se zlepsenim funkce cilene cvicut dle navodu lecicim lekarem,aby bylo mozno zastavit vyvoj a stabilizovat zlepseni pomoci spravne funkce patere a dobre fungujicich svalu v teto oblasti.Je to dlouhodoby ukol,,se soustavnou spolupraci cvicenim a dodrzovanim spravne ergonomie pri praci i mimo ni.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
I při stresu můžete dobře spát
Články: I při stresu můžete dobře spát
Určitě se vám už stalo, že...
Chraňte své dítě před nebezpečným zánětem mozkových blan
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Sklivcové zákalky jsou neškodné, ale dokážou pěkně potrápit
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: