Bolest zad - možnost metastáze?

Dobry den, je mi 36 let, muz, nekurak, sportovne zalozeny, 183 cm, 76kg, neberu zadne leky (krome nize uvedenych). Pred rokem a 4 mesici orchiektomie, rakovina varlat, seminoma, stage 1B, pT2. Po uspesne operaci, 2 kola chemoterapie (Zluty Kopec). Od te doby (unor 2014) povazovan za vyleceny. Preventivni CT scan v rijnu 2014 - zadny nalez, sken cisty. Jiz pres 2 mesice mne suzuji bolesti zad - bolest je lokalizovana jen v bederni oblasti, nepohybuje se. Dalsi priznaky: 1. bolesti zad se objevily nahle (nejsem si vedom zadneho traumata) 2. objevuji se jen v noci, vetsinou mezi 1-3hod. ranni. Bolest muze byt tak intezivni, ze nejsem ani schopen v klidu sedet ci stat. Neexistuje pozice ci poloha, ktera by mi ulevila. 3. prasky proti bolesti - postupne behem techto mesicu zvysuji davky, s lekari zkousim nove a nove leky 4. aktivita ci neaktivita behem dne, strechink ci ne..nic neni prediktor pro to, zda v noci se vzbudim diky bolesti (minuly tyden jsem byl na 25km ture, behem tury mne zada bolela, v noci jsem spal dobre; posledni 3 dny jsem nemel vubec zadne problemy, dnes v noci jsem se vsak vzbudil v 2hod a nemohl usnout do 7hod, prestoze jsem bral 3 prasky proti bolesti - advil + celecox100) 5. bolest neni svaloveho puvodu, pocituji ji spise "uvnitr zad" 6. problem s vylucovanim, horeckami, ztratou vahy ci otupeni (numbness) nemam. Behem techto 2 mesicu jsem byl ctyrikrat na vysetreni v nemocnici (ziji momentalne v zahranici): x-ray, 2krat MRI (pater, panev), krev, moc. Zadny nalez, vse v poradku. Dva ortopedove vyloucili moznost metastazi. Avsak, me bolesti zad v noci pokracuji a nelze najit zadnou mechanickou pricinu (podle obou lekaru, pres 50% pripadu je duvod pro bolesti zad neznamy - ja mam vsak subjektivne pocit, ze toto neni uplne normalni situace). Otazky: a) Je mozne, ze nekde neco prehlizime a skutecne se jedna o metastaze? (ma matka umrela na rakovinu v 59 letech, jeji otec v 56, muj otec mel take rakovinu prostaty, a ja jiz v 35 letech rakovinu varlat). b) Jaka bolest zad (jaky typ, presny popis) doprovazi metastaze? c) Podle literatury, kterou jsem cetl, MRI je spolehlive zhruba z 70% pri detekci. Je duvod k tomu, abych postupoval jeste dalsi testy na mozny reces? d) Ma vyznam znovu jeste udelat CT scan? Budu vdecen za Vasi odpoved. Dekuji.

Odpověď odborníka:

Milý Ivo, zcela chápu Vaše znepokojení, pokud jste již jednou zažil diagnosu rakoviny, pak je zcela přirozené, že pokud se děje něco neobvyklého, hned zbystříte. Co se týče sledování po léčbě pro seminom, u nás v ČR je spíše běžné sledování pomocí CT. Výtěžnost vyšetření a zda-li doplnovat CT, tuto otázku bych spíše směřovala na radiologa. Já osobně bych pro stoprovcentní jistotu přemýšlela nad doplněním PET/CT. Při nejasných nález je toto vyšetření velmi šikovné, dokáže odlišit nádor od zábětu a pokud bude toto negativní, pak máte opravdu velikou jistotu, že \vaaše obtíže pramení odjinud. Nevím ale, jak to máte v zahraničí s takovými vyšetřeními, upozornuji, že jde o drahé vyšetření, cca kolem 30-35 tis Kč. Moc držím palce a věřím, že obtíže budou spíše svalově-páteřního původu!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: