Bolest zad,osteofyty

Pane doktore, prosím o vysvětlení a posouzení CT nálezu. Je my 42 let a mám dlouhodobé bolesti zad.L4/5-meziobratlová ploténka zachovalá,bulging disku šíře 1-2 PK 14sag.x16mm,neuroforamina volná. L5S1meziobratlová ploténka je snížená, je patrný levostranný chronický výhřez s kalcifikacemi zužující levý laterární recesus s tlakem na kořen S1 l.sin. v olat. recesu.Neuroforamina v etáži L5/S1 výrazně zůžena oboustranně dorsálními osteofyty a osteoprodukcí z facetových kloubů s kompresí kořenů L5 bilat. Residuální volný PK 14 sag x 18 mm.Pokročilé artrotické změny na facetových kloubech L5S1 bilat. Je nutná operace? Co dělat pro zlepšení stavu RHB Mckenzi moc nepomáhá .Děkuji.

Odpověď odborníka:

Jestli máte bolesti zad bez vyzařování do dolních končetin a normální neurologický nález (to bohužel neuvádíte), pak jednoznačně doporučuji pokračovat v rehabilitacích a další fyzioterapii. Chirurgické léčení samotné bolesti zad má velmi rozporuplné výsledky a měla by se užít jen u pečlivě vybraných pacientů. Jestli ale máte i jiné bolesti nebo postižení nervových kořenů, určitě konzultujte další postup s neurology a neurochirurgy.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: