Bolest zad - vyklenutá ploténka

Dobrý den, už více let mám problémy s bolestí zad, mám vyklenutou ploténku a často mi bolest střílí do kyčlí. Poslední výsledek z centrální rezonance byl před pěti lety, nyní jsem se ptala na neurologii, jestli se za tu dobu mohl stav změnit (výsledek byl tehdy Osteochoroza v etáži L4/5/S1 s bulgingem disku L4/5 a mediální protruzí disku L5/S1), pan doktor mi řekl, že nemá cenu znovu dělat vyšetření, nález prý bude stejný. Asi před dvěma měsíci jsem začla cvičit pilates a chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že když se tělo cvičením začíná postupně rovnat do správného držení, tak můžou být ze začátku bolesti ještě horší, než si tělo zvykne na jiné držení.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, páteře se vyvíjí s věkem, tedy i nálezy na MRI se velmi pozvolna mění (změny jsou opravdu někdy nepatrné). Člověk se musí hýbat (udržovat v kondici svaly zádové a břišní,...), ale střídmě vzhledem ke svému pohybovému aparátu. Pilates je dobrá varianta

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: