Bolest žaludku

Dobrý den, už delší dobu (asi 3 roky) mně trápí bolesti žaludku. Na začátku mých obtíží jsem byla na gastroskopii, která byla negativní. Bolesti jsou někdy zanedbatelné, někdy je to taková bolest že nemůžu jít ani do práce. Léky mi moc nezabírají, brala jsem např,: Rennie, Ranisan, Cerucal, Lanzul, Loseprazol,... Minulý týden mně začalo bolet i po stranách břicha a bolesti byly tak nesnesitelné, že jsem musela na pohotovost. Tam si mne nechali, napíchli na kapačky a mě se udělalo lépe. Ultrazvuk v pořádku, krev v pořádku, moč v pořádku, opět jsem šla na gastroskopii a opět nic nenašli. Abych se ještě vrátila k mým potížím - bolest žaludku, pocit na zvracení (ale nezvracím), pocit nutnosti jít na záchod (ale průjmy většinou nemám), celková malátnost a ospalost. Z nemocnice jsem již doma, lékaři mi řekli, že mi nic nenašli a moje problémy se pokusí léčit medikací. Dostala jsem tedy lék duspatalin retard, který mi doporučili na gastroskopii a mám držet šetřící dietu. Těch pár dní co jsem doma, mám obavu že ani tento lék mé potíže neřeší. Nicméně s ohledem na tento lék mám ještě jeden dotaz. Mezi svátky jsem byla na vyšetření na gynekologii s bolestmi v podbříšku a tam mi zjistili endometrickou cystu na vaječníku (5cm velkou) a doporučili laparoskopické odstranění. Byla jsem kvůli tomu i v Brně ve specializované ambulanci, tam mi po vyšetření lékař sdělil, že cysta už tam není (asi samovolně praskla nebo se vstřebala). Nicméně na potvrzenou endometriozu mi bylo doporučeno otěhotnění (jsem pul ruku vdaná a určitě se tomu s manželem nebráníme - akorát jsem chtěla nejdříve dořešit mé problémy s žaludkem). No, abych se vrátila zpět k mým žaludečním problémům - duspatalin asi není ideálním lékem při plánovaném těhotenství. Nevím proto, jestli nemám raději kvůli endometrioze podstoupit hormonální léčbu a vyřešit nejdříve žaludek, nebo vysadit lék na žaludek a spoléhat na to že během těhotenství se mé potíže vyřeší sami. Mohla byste mi prosím poradit, co by mohlo způsobovat mé potíže (musím říct že to na jídlo není nijak vázané, nejhorší potíže jsou hned po ránu, i když nemůžu tvrdit, že po jídle mne to nikdy nebolí) a jak bych měla nejlépe postupovat s endometriozou a případným těhotenstvím. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, domnívám se, že klíčem k řešení by mohlo být zaměřit se na léčbu endometriózy. Tak jako se ložiska endometriózy vyskytují v malé pánvi v okolí reprodukčních orgánů, mohou se nacházet kdekoli jinde v těle, včetně docela atypických míst - plic, očí, atd. Okrsky endometria v břiše nejsou nijak výjimečné, způsobují bolesti břicha - nejvíce v období menstruace. Mohly by se týkat právě vás - i s ohledem na to, že se objektivní příčinu nepodařilo nalézt a všechna vyšetření byla v pořádku. Léčba je doménou gynekologů, obecně spočívá v hormonální terapii, kdy se očekává zmenšení ložisek, eventuelně v podstoupení laparoskopie s likvidací (a histologickým ověřením) viditelných ložisek, např. laserem. Endometrióza vzdálených a nedostupných oblastí se diagnostikuje obtížně, může vyžadovat specializ. vyš typu PET/CT, atd. Pokud vám gynekolog doporučil k léčení endometriózy otěhotnět, odložila bych Duspatalin a řídila se jeho radou. S graviditou by potíže měly vymizet. Držím pěsti! ;-)

MUDr. Petra Koudelková
MUDr. Petra Koudelková

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Nemocnice Pelhřimov, oddělení vnitřního lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: