Bolest žaludku,problémy s trávením

Dobrý den, Je mi 24 let a již delší dobu mám problémy se žaludkem a bohužel se mi stále nedaří ho vyřešit.Byl bych rád,kdyby jste mi poradil/a alespoň prostřednictvím emailu,protože si s tím nedokáži poradit sám. Problém spočívá v tom,že zhruba před půl rokem jsem si udělal těžké jídlo na noc.Jednalo se o smažený hermelín s hranolkama.Ráno mě probudila nepříjemná bolest ,která přešla zhruba po 30 minutách po probuzení.Musel jsem chvíli počkat se snídaní,protože jsem cítil,že by šlo okamžitě ven.Od té doby mě problém doprovázel každé ráno.Po čase se k tomu připojilo pálení žáhy a problémy s nadýmáním. Již 7 let se aktivně věnuji tanci,při kterém jsem často na rukách.Vlivem mých problému se mi jídlo při mé aktivitě vracelo zpět do úst a tak jsem se vždy radši sbalil a odešel domů. Řekl jsem si,že s tím musím něco udělat.Začal jsem dodržovat dietu,při které jsem se stravoval pouze lehce stravitelným a zdravým jídelníčkem.Vařil jsem si různé vývary se zeleninou apod... Hned po nasazení mé diety jsem se začal cítit o něco lépe.Jedl jsem málo a častěji.Během 14 dnů jsem zhubl z 85 kg na 76kg.Přítelkyně mi řekla,že není normální zhubnout tolik kilo během pár dní.Řekl jsem si tedy,že vyhledám odbornou pomoc.Mému obvodnímu doktorovi jsem vše řekl a ten mě poslal na gastro.Na rovinu to bylo to nejhorší,co jsem kdy v životě zažil.Nicméně jsem to přežil a pár dnů na to jsem zjistil,že nic nenašli.Dostal jsem akorát Helicid,který jsem bral každé ráno.Samozřejmě mi pomáhal,takže bolest ustoupila.Po čase jsem se s lékařem domluvil na vysazení.Vysadil jsem ho a problémy byly pryč.Zhruba před měsícem se problémy opět vrátili.Vysledoval jsem,že mi bolest vždy vyvolá určité jídlo.Bohužel jsem zatím nepřišel na to,které.Přestal jsem kvůli tomuto problému nadobro kouřit,již několik měsíců jsem se nenapil alkoholu a nadále se věnuji tanci.Proto nechápu,proč zrovna já mám tento problém,když dělám vše proto,abych mu předešel. Také jsem slyšel,že tento problém může způsobovat stres.V jednu dobu jsem trpěl depresema.Ze všeho jsem se ale dostal sám.Na jednu stranu jsem rád,že jsem si tím vším prošel,protože si myslím,že mě to posílilo.Bohužel můj žaludek na to má asi jiný názor. Můj spolutanečník dříve mýval úplně stejné problémy se žaludkem.Problémy s jídlem,stres,pálení žáhy,pálení v oblasti hrudníku.Vše mu prý po čase samo odešlo.Jeho rada zněla přestaň na to myslet a ono to přestane.Pořád se mi tomu nechce věřit,že stres dokáže způsobovat takové problémy. Pár dnů zpětně jsme slavili rodinné narozeniny a tak jsem si na zkoužku dal 2 sklenice piva.Tak nafouklé břicho jsem ještě neměl.Opět plynatost ....tzn.,že bych mohl mýt i nějaký problém s trávením.Opravdu nevím ¨ Rád bych se Vás tedy zeptal,jaký na to máte názor,popřípadě jaké další vyšetření bych měl podstoupit. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je evidentně jasné, že vašim problémem je gastroesofagiální reflux. Tedy navrácení šťáv ze žaludku do jícnu. Helicid snižuje kyselost žaludečních šťáv a vaše potíže ustupují. Nelze ale vyloučit, že budete dlouhodobě muset tento lék nebo léky z této skupiny užívat. Další volbou jsou léky tzv. prokinetika. Která posilňují peristaltickou vlnu, stah svalstva směrem od úst ke konečníku a ten se omezený průnik žal.šťáv do jícnu. Na prvním místě jste ale správně udělal změnu životosprávy, která však bude muset být ve vašem případě trvalá. Pokles vaší váhy byl až nezdraví. Je nutné ji hlídat, při dalších takových poklesech znovu doporučuji kontrola na gastroenterologii. Vyhnout se těžkých kořeněným jídlům, alkoholu. Jíst pravidelně po malých porcích a poslední jídlo cca 2h před ulehnutím do horizontály. Psychická si myslím může hrát roli v tom, že nepravidelně a nesprávně jíte a to způsobí obtíže.

MUDr. Lenka Rychlovská
MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: