Bolest žaludku, špatné trávení

Dobrý den, už asi druhý měsíc trpím bolestí žaludku, nadýmáním, plynatostí. Nemám podezření na kokrétní jídlo, spíše celkově, pokud sním něco těžkého. Není pravidlem, že po každém jídle cítím nafouklé břicho. Průjmem, teplotou ani zvracením netrpím. Dříve jsem takovými problémy nikdy netrpěl, a tak jsem si před asi 14 dny zašel na vyšetření k obvodnímu lékaři. Dělali mi krevní testy, brali moč a ultrazvuk. Testy byli v naprostém pořádku, nicméně, pan doktor mi napsal probiotika, jelikož jsem měl přibližně v lednu dvakrát za sebou antibiotika bez probiotik. Určitě to nebylo od věci a vždy mi udělaly lépe, ale určitě to problém nevyřešilo. Na ultrazvuku pan doktor objevil na stěně žlučníku, "pevný nález" (omlouvám se, ale nepamatuji se přesný název - jen říkal, že se nejedná o kameny, že to není pohyblivé). Prý je to vcelku běžné, že nález může bránit při těžším jídle v uvolnění žlučí a tím zpracování potravy? (Ještě jednou se omlouvám za nepřesné podání) Doporučil mi si zajít do lékárny a koupit nějaké prášky na podporu trávení. Doposud jsem čekal, jelikož jsem dobíral probiotika (přibližně před 5 dny jsem dobral). Bohužel problém stále trvá, bez výrazného zlepšení. Co si o této diagnóze myslíte? Může to být příčina těchto problémů? Případně, bylo by možné mi doporučit nějaké tablety o kterých se pan doktor zmínil? Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Nález na sonu nejspíše s obtížemi nesouvisí, lze uvažovat o nákaze Helicobacter pylori, případně laktosové intoleranci z vyšetření by bylo vhodné ještě vyloučit celiakii - testy z krve, dále ze stolice antogen na helicobacter pylori.Z režimových opatření lze zkuist bezlaktosovou dietu a z medik. například tr enzymi s jídlem - např. Pangrol 20,000. jinak je možno pokud efekt nebude ještě doplnit endoskopii žaludku a z medikace inhibior protonové pumpy - například Helicid 20 mg 1x1 tbl denně.

MUDr. Karel Dvorník
MUDr. Karel Dvorník

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Doradus s.r.o., soukromá interní a gastroenterologická ambulance s endoskopií, Jihlava

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nebojte se očkování proti klíšťové encefalitidě ani u alergiků
Sváteční klid dopřejte i svým játrům
Články: Sváteční klid dopřejte i svým játrům
Vánoce jsou zkouškou pevné...
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Články: Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Ať už jde o močový měchýř...
Očkování proti klíšťové encefalitidě před dovolenou stihnete
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: