Bolest zápěstí

Dobry den pane doktore, mam dotaz. Muj partner (46 let) pracuje jako maser 7 let. Jiz pul roku ma velke zapesti. V lednu t.r. jsme byli u ortopeda: Klin.: relief norm, laxicita ulnoccarp. skl.vpravo, jinak bez otoku a vypotku s lehkym omezenim dorsiflexe, krepitace O. RTG nalez: st.p.susp.zlomenine styl.ulny, ulnocarp. nestabilita. Ortoped vyloucil karpalni tunel, o artroze se nezminil. Zadne leky ani obstrik, predepsal ortezu zapesti, Voltaren emulgel denne, na noc Hirudoid. Bolesti jsou stale. Prakticky lekar mu predepsal leky na tlumeni bolesti a cekame na dalsi ortped.vysetreni (za týdeni). Tak Vas prosim - jaký je Váš názor na tento problém? Jakou lecbu byste predepsal, jsou vhodne plynove injekce, razova vlna, akupunktura. Pacient je temer nevidomy, ma strach, ze se jedna o artrozu a bude muset skoncit s praci a jinou pochopitelne delat nemuze. Pred 3 lety mel velke problemy s osteparskym loktem, obstrik mu nepomohl, dle lekare byla vhodna operace. Po rehabilitaci (elektolecba, vodolecba, cviceni)bez leku a obstriku potize vymizely a zadne bolesti lokte nema. Proto doufam, ze i nyni po rehabilitaci se stav zlepsi. Děkuji. Jana

Odpověď odborníka:

Pokud se jednalo o úraz mohlo dojít ke změnám v oblasti zápěstího kloubu, kde se dostavují nejen popisované zklomeniny, ale i zlomeniny na drobných kůstkách zápěstí a známky nestability v oblasti zápěstního kloubu. Léčba není snadná, trvá delší dobu. Předně je teba vyloučit i jinou drobnou kostní změnu v oblasti zápěstních drobných kůstek, zde bych doporučil provedení CT vyšetření zápěstí. Znehybnění zápěstí by bylo ještě vhodné, dle stavu na 3-5 týdny, poté postupná pohybová a fyzikální léčba na rehabilifci. Pokud by byla nestabilita závažnější, která se nedá zvrátit touto léčbou, potom zvážení operačního řešení. S tímto řešením bych nespěchal.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: