Bolest zápěstí a předloktí

Dobrý den.Jmenuji se Martin je mi 27 let a pracuji v oblasti automotive.Pracoviste je prakticky pás po kterém přijíždějí kusy s pajeci pece v 8 sekundových intervalech a mají zhruba 1kg. Jedn. kus musim vzit do levé ruky a opracovat ho, tam je ten problém.Na jednotl. pozici jsem víc než rok a cca 3000 ks za směnu 8 h neni malo.Bolesti zaceli v zápěstí ,jako by mělo vystřelit - spodní čast a uprostřed celýho predlokti až ke dolní časti a nahmatal jsem hrubou žílu nebo sval který jakoby mel vystřelit.Byl jsem u doktora a vypsal me na emg test na karpalni tunel, chtěl by jsem znat Vaš nazor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle vašeho popisu se jedná o nemoc z povolání. Jestli jsou však poškozeny šlachy nebo i nervy nelze jednoznačně říci. V případě chronického zánětu šlach (EMG bude v normě) z poškození bývá bolest v místě poškození, to jest šlachy předloktí ve vašem případě a v kloubu zápěstí event. i lokti. Léčbou bývá klidový režim, ortéza, léky od bolesti a rehabilitace (UZ, laser nebo rázová vlna na šlachy) a případě cvičení a taping. Pokud by se jednalo i o postižení nervů (na EMG budou známky poškození nervu), tzv. syndrom karpálního tunelu, v tom případě střílí bolest nebo mravenčení do palce, ukazováku a prostředníku. Tato bolest bývá v době pracovní zátěže, ale i v noci. Léčbou v tomto případě je také ortéza, taping, klidový režim, léky od bolesti + vitamín B12 a léky proti otokům, ale je možné aplikovat i obstřik karpálního tunelu a samozřejmě pomůže i rehabilitace. Léčbou zánětu šlach se zabývá ortopedie a léčbou syndromu karpálního tunelu zase neurologie. Tito lékaři vám podle nálezu na EMG řeknou více k příčinám vašich potíží a hlavně k léčbě. přeji pěkný večer

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: