Bolest zápěstí při pronaci, supinaci

Přibližně 5 měsíců mám při namáhavé činnosti bolesti v zápěstí, ortoped je lokalizoval do oblasti hlavičky ulny, bolest především při pronaci a supinaci. Předtím jsem 2 roky posiloval, fyzická práce občasná, ale nikdy žádné problémy. Bolesti začaly poté, co jsem si v noci ruku přeležel/překroutil. Na doporučení doktora jsem zkusil postupně condrosulf, ortézu, NSA, magnetoterapii, ultrazvuk. Dle jednoho ortopeda podle RTG (v příloze) artróza, podle druhého rozhodně ne. Byl bych rád, kdyby jste je alespoň „rozsekl“, popřípadě jakékoliv návrhy. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Nelze z jednoho předozadního snímku učinit jednonačné závěry.
Na AP snímku jsou patrné známky počínající artrozy radiokarpálního skloubení.
Popisované potíže spíše svědčí pro prolongovanou entezopatii bolestivý úpon vazu nebo šlachy, po přetížení. Zánětlivé nemikrobní změny v úponu potom bolí.
Na upřesnění dg by bylo na místě provést CT vyšetření zápěstního kloubu, provést pro diferenciální diagnozu na revmatologii i revmatické krevní testy.
Podle všech výsledků další léčba.
Jistým terapeutickým řezem bývá nedlouhé znehybnění s následnou pohybovou a fyzikální rehabilitací.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: