Bolest zubů

Před 23 roky jsem po úraze přišla o horní jedničky a dvojku. Měla jsem kvalitní můstek na 5 zubů ze zlata a chromazitu. Přišel čas můstek vyměnit pouze díky dvěma nosným zkaženým zubům. První nový můstek na 7 zubů z metalokeramiky byl špatně udělaný ( nešlo s ním kousat a tlačil na čepy ). Pak přisly opakované záněty, čištění kanálku, bolesti, antibiotika a další zbroušený zdravý zub na výsledný můstek osmi zubů. Ještě pár dní před broušením jsem cítila bolest u kořene nosu při smrkání, zakašlání nebo v předklonu. Za 4 dny to odeznělo . Pár dní poté mě vzbudila pulzující bolest dolních zubů, která po tabletě Novalginu přešla, ale pár hodin na to začaly bolet horní zuby a později třeba osmička, pak klid a zase spodí zuby a tak se to opakuje už týden a lékař říká, že nic na rentgenu ani v ústech nevidí. Já střídam léky s odvarem hřebíčku, nebo bolest ( není nesnesitelná ) přejda sama a nechá mě pár hodin v klidu. To už se začínám těšit , že by mohl být konec mého trápení a zase příjde něco nového, tentokrát divný tlak v čelistním kloubu asi 15 min, který se přesunul do lícní kosti a zase zpátky a po půl hodině to odeznělo. Pár hodin klid a už se mi zase začínaji mírně ozývat spodní zuby a za chvíli tlak v horní čelisti a tak je to pořád dokola. Vím, že se něco děje, ale nevím co a bojím se nechat si nasadit nový můstek na pevno. Na ORL mi řekli, že to nemůže být zánět dutin, kdyz mě to už nebolí a nemám rýmu, že to budu mít asi poškozené nervy. Nevíte co by to mohlo být a co mám dělat? Děkuji Vám předem za odpověď

Odpověď odborníka:

Bolest je vždy způsobena drážděním nervu, ať již mechanicky, zánětem, cizím tělesem atd. Zámět dutin je na ORL lehce vyšetřitelný a není možné diagnozu splést, proto pokud zánět dutin nemáte, tak příčina je někde v nervu - čelisti, dásně, zubu atd. Bude se muset stomatolog rozhodnout, zda můstek nasadit, nebo volit vyčkávací taktiku, nebo nasadit naslepo nějaká nesteroidní analgetica na 14 dní, je možné nasadit naslepo i antibiotica, protože někdy může být nerv zánětlivě podrážděný. Podle klinického vyšetření vám řekne, jaký způsob léčby bude následovat. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: