Bolesti

Dobrý den, v roce 2009 jsem měl zlomeninu páteře a od té doby mám při větší námaze bolesti hrudníku v oblasti žeber, ale nějak jsem to zvládal. Nevím, jestli to souvisí, ale před 4 dny se to nějak hrozně zhoršilo. Neupadl jsem, neuhodil jsem se. Ráno když vstanu, tak do několika minut mě hrozně začne bolet hrudník, musím si sednout a nesmím se ani hnout a asi za 30 - 60minut se to zlepší, ale než se to zlepší, tak mám bolesti typu, že když se hnu, jenom o kousek, tak mám tzv. zatrnutí na 2 - 3sec se šílenou bolestí, kdy se nemůžu hnout. Potom to odezní, ale bojím se hnout, protože se to muže opakovat. Jak už jsem řekl, tak asi za 30 - 60 minut se to zlepší a můžu se trochu více hýbat, ale to bolestivé. "Zatrnutí" se muže opakovat. Když si za nějaký čas chci odpočinout a lehnout si, tak se to téměř opakuje. Musím si opatrně lehnout, ale stejně se většinou dostaví na 2 - 3sec šílená bolest, když už ležím, tak se nesmím ani hnout, jinak mám šílené bolesti. Za pár desítek minut se to ale zlepší a můžu se trochu hýbat. Opakuji nespadl jsem a ani žádný úraz jsem poslední dobou neměl. Na rentgenu se nic nenašlo a bylo mi doporučeno cvičit a cvičit. Přes Vánoce bolest odešla, tak jsem začal cvičit, nejdříve lehy-sedy, po týdnu cvičení se ale bolestivé problémy zase objevily, tak jak jsem už popsal. Můžu se prosím zeptat na odborný názor? Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Vůbec jste se nezmínil o místu zlomeniny páteře, který obratel, která část obratle, jaký typ zlomeniny a jaký výsledek. Zásadně platí, že je třeba provést komplexní vyšetření, a to započít vyšetřením na interní ambulanci, zhodnotit činnost a funkci srdce a oběhového systému, plic. Poté ortopedické vyšetření, neurologické vyšetření. Nalézt vztah s potížemi, které popisujete a s páteří to buďto bude souviset nebo ne. Pokud změny nejsou na rtg význačné, potom rehabilitace. Pokud vztah k páteři by existoval, po domluvě s ortopedem využít zobrazovací metody na měkké tkaně v oblasti páteře, meziobratlové klouby a meziobratlové ploténky. Magnetickou rezonanci. Podle všech výsledků další léčba. Pokud ambulantní léčba nevede k efektu, potom přijetí na ortopedii nebo neurologii ke zdokonalení vyšetření, medikamentozní, infúzní léčbě a rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: