Bolesti

Je mi teprv 18 let a mam skoliozu zad.Ve 13 letech jsem dostala plastový korzet,bohuzel vzhledem k veku a nepeknemu vzhledu jsem ho odmitala nosit a nasledne prestala dochazet jak na kontroly k ortopedovi tak na rehabilitace a zadum nevenovala svou pozornost, čehož ted po 5 letech dost lituji jelikoz jsem si neuvedomovala jake nasledky to muze mit.Po nejaké dobe prisli obcasne bolesti na ruznych mistech patere ale asi od minuleho roka bolesti prestali ustupovat hlavne na leve strane patere nad krizem, staci se spatne pohnout a blest mi vyjede jak do hlavy tak do nohou, a asi pred dvouma mesici jsem v tom miste nahmatala jakousi bulku vetsi velikosti.Bolesti me omezuji naprosto ve vsem, nesmi dlouho lezet ani sedet a ani stat a bojim se jake by to bylo za par let kdyz uz mam takove bolesti a problemy se zády v 18ti letech.Myslim ze jsem si i nektera bolestiva mista prihodila pri snaze o prokrupnuti patere kvuli myslence ulevit zadum od bolesti.Nevím na koho se obratit a v Plzni jsem zadneho chiropraktika nenasla, predem dekuji za vasi odpoved.Preji krasny zbytek dne.

Odpověď odborníka:

Milá slečno sama již víte, že vám před pár lety doporučovali rehabilitaci. Tehdy jste ji odmítla. Není mi však jasné, proč nedocházíte na rehabilitaci nyní, když máte potíže. Bulka, kterou uvádíte může být přetížen a zatuhlý sval. Pokud byl ukončen růst, záda vám již nikdo nenarovná, ale od bolesti se dá pomoci vždy. Rehabilitace funguje na bolesti zad velmi dobře, bez ohledu na věk. Záleží v podstatě jen na motivaci a aktivitě klienta. Pokud budete pravidelně cvičit i doma dle instrukcí fyzioterapeuta, bolestí se zbavíte. Chiropraxe není vhodné řešení, neboť mobilizace (prokřupnutí) mají krátkodobý účinek. Nehledě na to, že mobilizace umí každý fyzioterapeut a rehabilitační lékař. Chiropraxe je hlavně pro pasivní klienty, kteří vyžadují, aby s nimi někdo něco prováděl. Sami však pro sebe nehnou prstem a cvičit nikdy nebudou a bolestí se nikdy trvale nezbaví. V Plzni je rozhodně několik rehabilitačních zařízení, určitě se máte tedy na koho obrátit. Rozhodnutí je jen na vás. Pokud se chcete zbavit bolestí budete pro to muset konečně něco začít dělat- to jest pilně denně cvičit dle instrukcí. Jestliže se nechcete hýbat a toužíte jen po chiropraxi, pak se bolestí nikdy nezbavíte. Rozhodnutí je jen a jen na vás. Možná by bylo vhodné i opět navštívit ortopeda, aby na rentgenu zkontroloval závažnost skoliozy a měla by jste zůstat v jeho sledování. Závažné skoliozy nad 40st. je možné operovat, ale operace jsou velmi náročné. přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: