Bolesti

Dobrý den , prosím Vás o radu. Již skoro měsíc mám silné bolesti bederní páteře od níž vystřelují silné bolesti do celé levé nohy, podle CT mám pohnutou plotýnku a navíc začínající artrózu levé kyčle. Doposud mi lékaři dávají infuze, někdy injekce proti bolesti, tišící léky, ale bolesti přetrvávají, někdy i zvyšují. Prosím Vás o radu co se dá s tímto problémem dělat. Určila by přesnou diagnozu magnetická resonance ? Rozhodně nechci operaci páteře protože tam je údajně 80% riziko že bych již nechodil vůbec. Mnohokrát děkuji. S pozdravem Pavel

Odpověď odborníka:

Dobrý den, magnetická rezonance by u Vás byla vhodná. Zpřesní nález a pomůže v rozhodování o další léčbě. Kdyby při operacích páteře bylo 80% riziko, že by pacienti nechodili vůbec, asi by neexistovalo žádné pracoviště, které se operacemi páteře zabývá. U běžných změn páteře jako je výhřez meziobratlové ploténky nebo zúžení kanálu páteřního je úspěšnost operace s cílem dosáhnout úlevy od bolesti v končetině vysoká. Nicméně v oblasti páteře je více možných zdrojů bolesti a porucha komplexnější než jen utlačený míšní kořen. Jde o poruchu rovnováhy napětí svalstva trupu, často i poruchu dýchání, držení těla, chůzového stereotypu a tak podobně. Myslím, že naznačený dosavadní postup léčení je správný. Až když tato, tzv. konzervativní, léčba selhává, je na místě zvažování operace. A jak jsem již zmínil, úspěšnost je rozhodně vyšší než jen 20 %.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: