| Nápověda

Bolesti bederní páteře

Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmů z MR (byla provedena 25.5.09) a jaké jsou možnosti léčení: Páteřní kanál zobrazen od Th11/12 po sakrum, je primárně dostatečně prostorný. Mícha je normálního průběhu, bez ložiskových změn. Konus míšní zvykle uložen. V koronární rovině mírné sinkovexní vychýlení osy. Lordosa napřímená. Obratle jsou přiměřené výše a intenzity signálu kostní dřeně, známky tukové přestavby. V etáži L2/3 Modickovy změny subchondrálně I. typu. . Signál plotének v T2 v.o. je nízký v etážích L2-S1, v L2-4 jsou ploténky snížené. Počínající změny spondylogenní. V etáži L2/3 oseochondrosa, ploténka je dorsálně plošně vyklenutá, krytá spondylofyty s pravostrannou převahou. Patrná je mělká imprese na vaku plen. Spondylatrosa s hypertrofií žlutých vazů nápadněji vpravo. Spondylogenně je omezena dolní porce neurálního okénka vpravo. Plošné posuny plotének L3-S1 dorsálně podmiňující mělké imprese vaku plen, v etáži L3/4 a L5/S1 s drobnou hyperintenzitou v T2 charakteru trhliny anulárního prstence. Spondylartrotické změny bilat ve všech etážích. Omezení neurálních okének L4/5 vlevo, L5/S1 bilat. Ostatní ploténky bez patolog. posunů. Vícečetné drobné Tarlovy cysty v etáži S2-3. Vícečetné degenerativní změny bederní páteře kombinované etiologie. Oseochondrosa L2/3. Drobné protruze plotének L3/S1. Prosím Vás, jak je toto postižení závažné, dá se léčit nebo jen udržovat, aby nedošlo ke zhoršování. Delší dobu mám bolesti páteře, od minulého roku, kdy jsem začala chodit na RHB (cvičení, proudy, bazén), se mi potíže zhoršily, začaly mi brnět nohy, mravenčení, v noci mi levá noha znecitliví, nemohu se ohýbat, bolesti jsou neustálé. Asi dva měsíce chodím na akupunkturu a beru homeopatika proti brnění (trochu pomáhá)Doma lehce cvičím každý den 1/2 hodiny cviky na posilovíní svalstva kolem páteře. Budu vděčná za každou radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nálezů na patéři je více. V zásadě jde o to, že jsou míšní nervy utlačovány a to způsobuje bolesti. Pomoci by mohla rehabilitace. V případě, že by nezabrala, by možností byla i operace. O té se ale musíte poradit s ošetřujícím lékařem.

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
E-cigareta: pomáhá, nebo spíš škodí?
Články: E-cigareta: pomáhá, nebo spíš škodí?
Elektronická cigareta nebo...
Když vitamín D chybí v těle, strádají nejen kosti
Články: Když vitamín D chybí v těle, strádají nejen kosti
Vitamín D je důležitý pro...
Drobná poranění – peroxid do rány nelijte!
Články: Drobná poranění – peroxid do rány nelijte!
Drobné řezné rány a oděrky...
Gynekologické vyšetření
Články: Gynekologické vyšetření
Co vás čeká při...
Bolest - obecně
Články: Bolest - obecně
BOLEST je nepříjemný...
Vláknina může zdraví i škodit
Články: Vláknina může zdraví i škodit
Konzumace většího množství...
Osm způsobů, jak snížit riziko rakoviny prsu
Články: Osm způsobů, jak snížit riziko rakoviny prsu
Hlavní rizikové faktory...
Těhotenství po 35. roce věku
Články: Těhotenství po 35. roce věku
Dnešním trendem je nejprve...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Články: S Bechtěrevovou nemocí často souvisí i zánět střev
Mnoho lidí si neuvědomuje...
Naposledy čtené: