Bolesti bederní páteře

dobrý den, od mládí mám bolesti celé páteře, hlavně bederní, neustále užívám různé léky proti bolesti, také obstřiky a rehabilitace, někdy to trochu zabere, někdy ne. Jsem už 4 měsíce na nemocenské, lékařka mě chce už uschopnit, ale já mám pořád bolesti, odmítla mě odeslat na CTRa nebo MR s tím, že jí stačí můj RTG, z kterého je jasné, co mi způsobuje bolesti, a že se nedá s tím nic dělat, ale ať zkusím si dát žádost o částečný duchod. Prosím o Váš názor ohledně lečby, jaký je výsledek RTG a jestli mám nějakou šanci dostat př. důchod. Zdravotní omezení ohledně páteře už mám asi 8let, Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, záleží na situaci a posouzení celkového stavu, jak aktuálního, tak dlouhodobého, ve vztahu k Vaší práci. Posuzovat nárok na důchod může pouze posudkový lékař. Ten dostává podklady pro posouzení od pacientova ošetřujícího lékaře, který vyplňuje formulář pro posudkového lékaře a přikládá příslušné nálezy. Váš lékař by Vám měl říci, co a odkud mu máte přinést (jaký formulář apod.), abyste mohli žádost s posouzení stavu podat (pokud se pro to rozhodnete). Není mi jasné, jestli se Váš stav v posledních 4 měsících nějak změnil oproti dlouhodobé situaci (když píšete, že obtíže máte léta). Pokud by se nějak změnil k horšímu a zejména pokud by se u Vás objevily neurologické poruchy, pak by stálo za to provést aktuální ortopedické a/nebo neurologické vyšetření, případně i s doplněním CT příslušného úseku páteře (kterého přesně úseku, to má určit neurolog nebo ortoped, nikoli obvodní lékař = "správně" musíte nejdřív na neurologii nebo na ortopedii, abyste mohla na CT páteře). Podobná situace je ohledně MR, význam má, kdyby se u Vás horšily obtíže nebo kdyby se objevily nějaké nové. RTG samotné + samozřejmě fyzikální vyšetření (prohlédnutí těla, prohmatání atd.) k diagnóze obecně může stačit, nemusí být hned nutné provádět další pomocná vyšetření (CT, MR). Takže - pokud máte pocit, že nejste dostatečně vyšetřena nebo pokud u Vás přes léčbu dochází ke zhoršení obtíží, možná by stálo za to vyhledat ortopeda nebo neurologa (toho, pokud byste měla poruchy citlivosti a/nebo kruté bolesti vystřelující do okolí, vážné poruchy pohyblivosti apod.) a ti by určili další postup. Co se týká Vašeho uschopnění, záleží, jestli jste v daném stavu (..i s bolestmi..) schopna vykonávat svou práci a jestli by Vaše práce nehoršila Váš stav (to musí posoudit Váš lékař). Situace není jednoduchá, je i vhodné znovu vše podrobně probrat a Vaším lékařem. Zeptat se ho, co přesně Vám je, co to pro Vás znamená ("je to vyléčitelné"? "jak se zbavím bolestí? "jak mám předcházet obtížím"? - protože léčba bolesti je hodně široká a lze využít hodně možností). přeji brzké rozuzlení.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: