Bolesti bederní páteře

, což je u Scheuermannovy choroby. na přechodu hrudní a bederní pateře. Dobrý den, chtěl bych vysvětlit zprávu z MR: SE T1 sag, TSE T2 sag.vč. tukové saturace v obvyklém rozsahu, TSE T2 ax L4/S1 V jednotlivých sekvencích osové postavení správné, lordosa plošší, skelet bez známek ložiskových nebo difusních odchylek v intenzitě signálu vyjma prec. edematosních změn subkortikální spongiosy těl při MOP L5 v rámci osteochondritis Modick 1. Konfiguračně v téže etáži drobné foráminální apozice dolní krycí desky L5, fasety věku odpovídajícího obrazu, nerovné krycí desky těl Th/L přechodu s drobnými Schmorlovými uzly dolních krycích desek-podíl M.Scheuermann v.s. Ligamentosní struktury fysiologického nálezu. MOP přiměřené výšky, snížení signálu v prostoru L2/L3 a méně výrazně L4/L5, hypersignální diskus L5 v.s. v rámci edému degenerované ploténky. L2 a L3 se jen mírně vyklenují do kanálu páteřního resp. dolních partii farámin spíše ještě v rámci bulgingu. kanál páteřní přiměřené šíře, foráminaL4 a L5 užší, ostatní bez známek stenosy. Zachycený segment míchy a míšní konus ve výši Th12 fyziologického obrazu bez ležiskových změn. Závěr: Incip. degenerativní zmeny prec. plotenek L2/3 a L4/5, osteochondrosa disku L5/S1 s jeho edémem a změnami přiléhajícího skeletu typu Modick 1, které doplnují drobné apozice foráminálně. Je mi 38 let a neměl jsem až do loňského listopadu žadné potíže. Pak při námaze v posilovně, při procvičování zádových vzpřimovačů, ostrá pálivá bolest v bederní části zad a kříži kolem páteře, která se další den vystupňovala a vystřelovala do zad, nemohl jsem ujit ani pár metru. Ne však do nohy. návštěva obvodního a tyden lečba doma v klidovem režimu s prášky na bolest a uvolnění svalů. Pak po určitém zlepšení do práce, přičemž pořád tupá bolst v dolní části zad, hlavně při ohybu..podle obvodního bežná vec, která cca po 3 měsích odezní...po třech měsích bolesti stále větší, nemohl jsem v leže z klidu ani zvednout obě nohy naráz..poslání na rentgen, výsledek horší plotenka L4/5 a doporučené kapačky a rehabilitace. Po dalsích 3 měsích rehabiliací a zhoršení obtíží(podle reahabilatačního doktora se buď jedná o chronický zánět plotenky a přilehlých struktur a nebo problém svalů), doporučeno jiné pracoviště a Salus Talent a také F terapie a dalsí cvičení ..bez efektu. Nyní magnetická a podle všech tam nic vážného není..Bolesti mám již 8 měsíců, půl roku nechodím do práce, přestože bych rád, nevydržím víc jak půl hodiny sedět, chodit, ležet jen na boku. V noci bez bolesti..Nevím na jaké odborné pracoviště se mám obrátit. Léčit artrozu biologicky( a mám ji vůbec? Kde to odhalí?) nebo posilovat svaly? Nebo klid a infiůze s antibiotiky proti zánětu? Může jít o bakterii proprione acne? Díky za odpověď

Odpověď odborníka:

Kromě speciálních radiodiagn. výrazů zjišťuji lehké edemtosní szměny při meziiobratlové ploténce při 5. bederním obratli v rámci osteochondrozy typ Modick I. Drobné výrůstky směrem k výstupním otvorům pro mišní nervy.. Nerovné krycí desky těl. Drobné Schmorlovy uzly. Meziobratlové prostory jsou přiměřené výše.. Ploténky L 2/3 se jen mírně vyklenují ještě v rámci lehkého vypoulení. Otvory L 4 a 6 pro výstup nervů jen lehce užší.. Kanál je přiněřeně široký. Jen drobné degebrativní změny na ploténkách mezi 2. a 3. obratlem bederním a mezi 4. a 5. bederním obratlem.. Degenerativní změny mezi 5. bederním a L. křížovým obratlem. Mírné degenerativní změny úseku s lehkou atakou otvorů výstupu míčních nervů, viz text. Podle nálezu MR a pohldu na MR a klinického nálezu by měl stav zevrubně možnost posoudit váš ortoped a neurolog. Ten uvede do souladu nález na MR a nález klinický se zhodnocením významu nálezu na MR.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: