Bolesti bederní páteře

Chtěla bych Vás požádat o Váš názor,jako neuroložky na moji diagnozu.Co by bylo vhodné udělat,aby se mně neustále nevracely bolesti v bederní oblasti a brnění skoro celého těla. Zda je možné při této diagnoze,že mně vystřeluje bolest až do paty a chodím častěji na malou.Bolesti vystřelují i do nohou. Vyšetření moče vyloučilo jaký koliv problém. Nemohu déle stát na jednom místě,nemohu déle sedět,v noci buzení při jakém koliv pohybu,ranní stuhlost,bolest kýčlý a páteře,občasné skřípání nervu při chůzi v zadní části beder,problém při jití po schodech i do elektriky.Nezabírají léky,rhb a ani moc nezabrala kapačka,na které jsem byla v květnu.Vrátila se ostrá bolest s bolestí bedrech.V zaměstnání musím používat bederní pás.Mám totiž poměrně namáhavou fyzickou práci. CT. Seg.L4/5:šíře páteř.kanálku je 13mm.Meziobratlový prostor je snížený o třetinu,ploténka s cirgkulárním posunem,větší porci paramediálně vlevo,kde šíře 4,5mm a je v kontaktu s durálním vakem a kořenem L5 vlevo.Postrnní foramina nezůžena,lehká spondylarthroza. Seg/S1:šířa p.k.je 13mm.MOP nesnížený.Olisteza L5asi 3,5mm,mediální protuze disku šíře 2,5mm,postranní foramina nezůžena.Lehká spondylarthroza. Závěr:relat.prim.spin.stenoza. Levostranná paramediální protuze L4/5 s tlakem na L5 vlevo. Olisteza L5 a medialní protuze disku L/S1 v kontaktu s durál.vakem. Předem děkuji za Váš názor co by bylo vhodné v tomto případě dělat.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepíšete, jaký je aktuální neurologický nález, ten je k posouzení celkového stavu dost důležitý. Nicméně na CT páteře máte nález vrozeného zúžení páteřního kanálu, drobný výhřez ploténky a nevelký posun 5. bederního obratle, v mírné formě jsou přítomny výrůstky na páteři. Vždy je nutná rehabilitace, nikoliv ambulantně absolvovat rehabilitaci, ale soustavné domácí cvičení, opravdu denní, do snesitelné bolesti, vhodné je plavání, masáž, Při větší boelsti možné prohřát suchým teplem. Výsledky vašeho snažení se nedají čekat hned, je třeba vytrvat. Bolest tlumit léky, těchto je k dispozici celá ředa z různých lékových skupin. který bude pro Vás nejvhodnější, stanoví lékař. Jistě by prospěly lázně, na brnění je dobré magnezium v tabletách. Bederní pás noste pouze při větší zátěži, nikoliv celý den, ani ne celou pracovní dobu. Jistě Vám v něm může být lépe, stabilizuje páteř, ale působí nežádoucí ochabování svalstva podél páteře, takže ve výsledku jeho služba je tak říkajíc "medvědí".

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x