Bolesti bederni patere

Dobry den pane Doktore, chtela jsem se poradit jak cvicit nebo ulevit mym problemum s pateri. Abych Vam jen priblizila situaci, loni na jare mi zada "vypovedela sluzbu" a to zpusobem, kdy mi silena bolest paralyzovala celou pravou nohu, ve ktere jsem mela po cely den krec a necitila jsem prsty na noze, atd. atd. Zaroven byl obrovsky problem treba jen 10 minut sedet, velky problem byl i pri vyprazdnovani, proste nic prijemneho. Vse ukazovalo na problem s vyhrezlou plotynkou, pote jsem ale byla na rentgenu a z nej vyznelo nasleduji: vse v normalu pouze spina bifida at the first sacral segment. Po asi 3 mesicich se bolest postupne vytratila a od teto doby denne kazde rano cvicim na posileni brisnich a zadovych svalu a celkove na udrzeni kondice. Skoro rok a pul jsem byla bez potizi, zada jsem opravdu nijak nesetrila a manualne pracovala po celou dobu. Nyni jsem v 8 tydnu tehotenstvi a najednou se mi bolest zacina zase vracet... Stale posiluji brisni svaly kazdy den. Rano vstanu bez problemu, ale behem dne, obzvlaste v praci (pracuji v kuchyni tzn. cely den na nohou) se mi zacne vracet ta silena bolest, kdy nejsem schopna na nohu doslapnout, musim kulhat a stat pouze na druhe noze, nepripada v uvahu si sednout a celkove pohyb je problem. I ve dnech volna, kdy se nijak neprepinam, se mi casto stane, ze jdu a najednou po doslapu mi projede silena bolest do zad, ze se mi podlomi noha a nekdy malem i upadnu. Mohu nejak tento stav ovlivnit, jako napriklad urcitym zpusobem cviceni nebo je zmena zpusobena tehotenstvim?? Muzete mi doporucit nejakou cvicebni metodu?? Predem velice dekuji za odpoved. Preji hezky den.

Odpověď odborníka:

Cvičební metoda sama o sobě nepomůže, pro Vás je nezbytné vyhledat a navštívit zkušeného fyzioterapeuta, případně lékaře, který se aktivní fyzioterapii věnuje( pokud není pro Vás daleko Brna, tak klině po objednání i mě). Zlepšit funkci nejen bederní páteře,a le i skloubení páteře s pánví, obnovit statiku těla a cvičit i nadále. Břišní svaly doporučuji krátkodobě neposilovat, cvičení může prohloubit svalovou část problému, zhoršit situaci. Ve správný čas, při zlepšení bude naopak tou správnou cestou. V těhotenství je potřeba opravdu zkušeného fyzioetareputa či lékaře, přece jen je více rizik než u netěhotné. Za předpokladu zlepšení funkce je pak cvičení doplňkově nezbytné, ideální pak bývá Kieser Training, Pilates, GYM 80,Dr Wolff, je jich pozitivních řada, ne všechny všude dostupné a nezbytné je nejdříve zlepšit funkci a pak cvičit.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: