Bolesti bederní páteře

Chtěla bych se zeptat jsem v pracovní neschopnosti od začátku dubna pro bolesti bederní páteře které přecházejí do levé nohy po venkovní straně bolesti jsou až takové že mám pocit pálení ,byla jsem na rengenu páteře :RTg LS páteře:osa páteře přímá ,lordosa vyrovnaná,obratlová těla mají norm.výšku i tvar,při ploténkách Th 12. L 1- 4 osteofyty,výška plotének je přim.krycí plochy nerovné s plochými Schmorlovými nodulacemi.Si klouby přim šíře. Závěr.vyrovnaná bederní lordosa,spondylarthrotické změny plotének L 1-4.st Schmorlovy nodukace Ls páteře.na který mě poslal neurolog ,pak mám za sebou rehabilitaci celkovou ,masáže /klasické,podvodní/,cvičení ,ultrazvuk ,elektroléčbu ,obstřiky ,infuze ,bohužel bych řekla že po tom všem je mě hůř ,tet čekám na CT páteře .Jsem zvyklá pracovat je mě 53let ,tet pořádně nezvládnu ani domácnost ,nevydržím stát ,chodit ani ležet v noci mě budí bolest .Nikdy jsem nesnědla tolik léků na bolest jako teť.Zajímalo by mě co bude dál jak se zbavím tohodle trápení .Děkuji za odpověď .Danče

Odpověď odborníka:

Vážená paní Dano, chápu, že Vás potíže velmi trápí, ale obávám se, že takto přes internetovou poradnu Vám žádné zázračné řešení nemohu nabídnout. Vaše potíže ukazují na problém v oblasti nervových kořenů vycházejících vlevo zpod 5 bederního obratle, což může být dáno více příčinami (výhřez ploténky, zánětlivé postižení aj...). RTG k posouzení stavu nestačí - ve Vašem případě nic výrazně abnormálního (a potíže vysvětlujícího) neukazuje, takže, zvláště, pokud se stav spíše horší, je určitě potřeba doplnit další zobrazovací vyšetření - CT nebo magnetickou rezonanci (to už záleží na uvážení lékaře, se kterým věc řešíte) a také příslušné krevní (a event. další) testy. Podle výsledků těchto vyšetření je možno léčbu vhodně zacílit, do té doby je třeba Vám nastavit co nejúčinnější léčbu bolesti (v tomto případě je určitě vhodná kombinace různých léků - opět musí zvážit Váš lékař i s přihlédnutím k event. dalším zdravotním potížím). Výsledky vyšetření mohou ukázat, že vhodným řešením by byla například operace. Doporučuji obracet se s jakýmikoliv dotazy a nejasnostmi především na Vašeho ošetřujícího lékaře, který zná detaily. Přeji Vám, ať se způsob jako Vám ulevit najde brzy!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x