Bolesti břicha

Bolesti břicha. Dobrý den pane/ní doktore/ko. Je mi 31 let. V červnu jsem prodělal příušnice. V poslední fázi nemoci mě to nejspíše dráždilo slinivku a proto jsem nemohl vlastně týden jíst z důvodu nevolnosti. Za 3 dny jsem snědl, co jinak za den, další 3 dny jsem snědl pouhý jeden banán. Na konci června se mi udělalo dobře. Krevní výsledky v pořádku. Zánětlivé parametry u slinivky ok. Asi týden mi bylo dobře a potom celý červenec až dosud mě bolí břicho. Celý měsíc je bolest přesně uprostřed těsně nad pupíkem tedy na žaludku, či tlustém střevě? Bolest se zhoršovala například po melounu, ananasu, alkoholu, blumách, proteinových či sacharidových nápojích. Bolest nepřijde hned. Ale cca půl hodiny až hodinu po jídle. Bolest bývá i nalačno po ránu. Zajímavé je, že nejsilnější bolest, která mě dohnala na pohotovost přišla po požití jediné kapsle probiotik. Na sonu nic nenašli, krevní výsledky také v normě. Gastroskopie také bez nálezu. Jediné co je lehce zvýšené je kyselina močová a trombocyty. Ale opravdu jen lehce, na hranici normy. Dostal jsem Loseprazol a Duspatalin. Loseprazol se zdálo jeden čas, že zabírá, ale poslední dny už asi nikoliv. Bolest má stále epicentrum těsně nad pupíkem a přidala se na úrovni pupíku napravo od něj o asi 4 prsty vedle..Tedy výše, než apendix a níže, než žlučník. Tam je i ostřejšího charakteru a vlastně me už pobolívá celý střed břicha. Postuppně se rozšiřuje. Navíc, kdyby bylo něco s apendixem nebo žlučníkem, vidělo by se to na krvi, že? Slinivka po těch příušnicích taky dle krve v pořádku. Jdu ještě jednou na sono. Asi proto, jestli se nepředhlédl nějaký žlučový kamínek. Mám nažloutlou stolici. Čěkám ještě na výsledky výtěru z rekta a vzorku stolice. Zkrz nějaké parazity ještě...Napadá Vás cokoliv, co to může být? Mám zkažené celé léto...červen příušnice a od té doby toto. Co se dá vše už vyloučit? Vředy, zánět slinivky, žlučníku, zánět slepého střeva. Může být něco s tlustým střevem, když nejhorší reakce byla na probiotika? Ta bolest je takové, že mám pocit silné podrážděnosti stěny. Nejdříve jsem myslel žaludeční sliznice, ale když gastroskopie byla ok, tak asi tlustého střeva. Co Vás prosím napadá, že by to ještě mohlo být. Loseprazol a Duspatalin evidentně nejsou řešením problému. Snažím se dodžovat dietu samozřejmě. Je to pro mě dost problém, protože mám jen 56 kg a právě se snažím cvičit a přibírat. Děkuji, pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, asi bych u Vás volila jako další možností CT vyšetření břicha. Podrobněji se zaměřit na slinivku břišní, játra i žlučník. Některé stavy na sonu břicha nemusí být patrné. Samozřejmě jako další možností je i poté vyšetření tlustého střeva, kolonoskopie. Je správné, že se vylučuje infekční etiologie. Samozřejmě, těžký zánět žlučníku a slepého střeva, by laboratorně byl vidět, ale nemusí jít o akutní stav a tedy lab., může být němá. Dle pozice bolestí břicha se nedá přesně usuzovat, zda je potíž ve střevě či v žaludku.

MUDr. Lenka Rychlovská
MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: