Bolesti břicha

  • Dotaz od: Ladislav Černík
  • Publikováno: 30.5.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den, již cca 1 týden citím tupé bolesti pod žebry na pravé i levé straně. Mé stavající diagnózi: 1) gastroezofageální reflux (zjištěno gastroenterologickým vyšetřením cca před 2 měsíci). Beru na to Helicid. Společně s tímto jsem podstoupil ultrazvuk břicha, kde bylo vše v normě. 2) skolióza páteře už od 15-ti let, postupem let se horší (mám sedavé zaměstnání). Po vyšetření ortopedem jsem dostal sadu cviků, kterou každý den cvičím. otroped nedoporučil běhání. 3) poslední měsíc extrémní stres (vážné onemocnění v rodině) Bolest není nijak vázaná na jídlo. Jíst můžu normálně. Nezvracím a průjem taky nemám. Je to tupá bolest a je to velice nepříjemné. Z důvodu extrémního stresu jsem začal každý den běhat (přesto že to ortoped nedoporučuje), ale potřebuji nějak potlačit stres. Chci se zeptat jestli to může mít spojitost s tím běháním, jestli s tím mám přestat a začít třeba plavat a jestli s tím mám, pokud to do 1 týdne nepřestane jít k lékaři. Mám obavu z toho abych něco nezanedbal, protože jak jsem již psal, tak v naší rodině se objevilo závažné onemocnění (rakovina). Proto jsem nyní dost vystrašený a nerad bych něco zanedbal. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Abyste opravdu nic nezanedbal je třeba jít k lékaři na vyšetření. Vždy se musí vyloučit onemocnění orgánů dutiny břišní v tomto případě potíže se žlučníkem a žlučovými cestami, kamenky nebo zánět s možnou pankreatitidou. Podle toho jak vše popisujete je možno předpokládat spíše bolesti vycházející ze střední části hrudní pateře při existující poruše statiky pateře, skolioze. V tom případě opravdu omezit běhání, několikdenní klid spojený s aplikaci nesteroidních antuireumatik pokud je snášíte, Aulin, ale vše až po lékařském yvšetření a domluvě s vašim léjařem. Po době klidu zařadit do terapie na rehabilitaci, pohybová terapie a fyzikální léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x