Bolesti břicha a únava po reaktivaci eb

Dobrý den, v polovině července (tedy 4,5 měsíce zpět) mi stoupla teplota cca na 39. Doktorka mi řekla, že to bude asi jen viróza (CRP bylo nízké). Když to po 3 dnech nepřestalo, tak mi předepsala ATB (Ospen) na angínu, nijak velkou bolest v krku jsem ale neměl a žádný test na anginu mi udělán nebyl. Teplota sice ustala, ale po dobrání ATB mi bylo stále špatně (nechutenství, bolesti břicha). Po krevních testech mi doktorka řekla, že došlo k mírné reaktivaci EB virozy. Takže mi byla doporučená dieta atd. Neměl jsem žádné velké příznaky mononukleozy (jako např. bolest v krku, nateklé uzliny), jen mi nebylo dobře od žaludku (hlavně nechutenství) a byl jsem unaven. Bylo i vidět, že nejsem v pořádku a zhubnul jsem cca 7 Kg (na 67). Další test na EB byl už negativní (po 14 dnech od prvního testu). Za celou dobu jsem neměl zvýšené jaterní testy (kromě bilirubinu, ale ten spíš kvůli Gilbertovu syndromu, který prý mám). Bylo mi provedeno sono břicha a vše v pořádku. Mírnou jaterní dietu jsem držel cca 3 měsíce, teď už tolik ne, jen se vyhýbám smaženým jídlům. Kvůli zažívacím problémům mi provedli gastroskopii (včetně histologie) - prý také vše v pořádku se závěrem, že pravděpodobně vlivem ATB došlo k narušení střevní a žaludeční mikroflory. Probiotika mi částečně pomohla, dokonce jsem i pár Kg přibral, ale stále bývám občas unavený a často mě bolí břicho, nejčastěji vlevo pod žebry, ale někdy i různě jinde. Nejedná se ale o nějakou velkou bolest. Trápí mě také pocity plnosti - ne že bych nemohl jíst, ale necítím se prostě ve své kůži. Myslíte, že by bylo vhodné doplnit nějaké vyšetření? Nebo může se ještě jednat o důsledek té mírné reaktivace EB? Ještě doplním, že v posledních pár letech jsem měl časté angíny (cca 2x ročně). Mám také zvýšené ASLO (stále kolem cca 500). Je mi 23 let.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, může se jednat to různé věci - nějakou potravinovou alergii, která se mohla tím onemocněním rozbouřit (zjistit lze někdy buď z krevních testů nebo postupným vylučováním určitých potravin a zjištění účinku), dále o zatím nerozpoznaný chronický zánět střeva (něco na způsob např Crohnovy choroby), či třeba jiné autoimunitní onemocnění, kdy na infekci reagujete hůře než ostatní populace a i se například s léčbou ATB (a tím, že vyhubí normální mikrofloru střeva) hůře potýkáte. Začala bych návštěvou praktického lékaře se žádostí o krevní odběry na alergie na lepek a kravské mléko, pokud to bude negativní, můžete zkusit pokračovat imunologii (v rámci toho je i alergologie) Pokud Vám probiotika dělají dobře, můžete je užívat dál - preventivně.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: