Bolesti břicha okolo pupku - dodatek

Dobrý den, ráda bych se zeptala na svůj problém s břichem. Dnes, náhle, když jsem se posadila do křesla, začala mi bolest okolo pupku, jako kdybyste jej obkreslovali kružítkem. Bolest je taková tupá, zažívací obtíže mě netrápí, stolice zcela v normě. Chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby tato (i když náhlá) bolest vznikla přetížením včerejším intenzívnějším posilováním břicha v posilovně, které jsem posilovala i se zátěží, zda je možné, aby tato bolest začala i s časovým odstupem bez předchozího většího pocitu namožení? Za zmínku asi ještě stojí, že mé břicho není úplně pevné a poslední dobou se jej snažím více posilovat, ale toto se mi ještě nestalo či zda to může mít spojitost s tím, že mám i táhlejší problémy s kostrčí a bederní páteří nebo zda se spíše může jednat o zažívací problémy? pokud jsem v klidu, bolest ustoupí, začně při pohybu, při např. otočení trupu je proměnlivá, např. je cítit až do podbřišku a za krátkou chvilku přestane.Na pohmat bolest nijak nevystřeluje, břicho není tvrdé, jen je nepříjemný daný tlak. Předem děkuji za odpověď. Odpověď odborníka: Souvislost se cvičením v posilovně je pravděpodobná. Pokud zde není pupeční kýla i malá, potom se jedná o natažení svalu, které se bolestí projeví a to i druhý den. Dopřejte si 2 dny klidu, vhodné i krátkodobě nesteroidní antireumatikum jako Ibalgin. Chladný obkllad. Vyšetření lékařem je ale vhodné, při potížích s břichem i stěnou břišní není radno vyčkávat. Dobrý den, reaguji na Vaši včerejší odpověď. Pupeční kýlu jsem prodělala a následně mi byla odstraněna ve 2 letech. Před 8 měsíci mi byl dělán UZ břicha - naprosto v pořádku. Ještě bych zmínila, že bolest okolo pupku není téměř znatelná ve stoji, při chůzi, ale je cítit při pohybu břichem (ohnutí, předklonu, zatnutí břicha). Je tedy na místě obava z přetažení svalů?Předem děkuji a chválím tuto výbornou internetovou poradnu.

Odpověď odborníka:

Na otázku jsem odpovídal ve smyslu možnosti přetažení přímého břišního svalu. Chirurg by ale pohmatem a diagnostickým ultrazvukem mohl tuto svalovou změnu nalézt. Není, ale vyloučena i bolest vycházející z dolní části hrudní pateře a zde by stav mohl ujasnit ortoped i s rtg snímkem hrudní pateře. Tyto možnosti je třeba diferencovat vyšetřením.Podle výsledků léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Borelióza a revmatoidní artritida? Záměna možná!
Články: Borelióza a revmatoidní artritida? Záměna možná!
Dvě různá onemocnění, dvě...
Tři typy reakcí na hmyzí bodnutí: víte, co kdy dělat?
Články: Tři typy reakcí na hmyzí bodnutí: víte, co kdy dělat?
Rozkvetlá louka lákající k...
Kojíte? Dbejte na správnou stravu!
Články: Kojíte? Dbejte na správnou stravu!
Kojením předává matka...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Tyreotoxická krize: příznaky rozpoznejte včas, jde o život!
Články: Tyreotoxická krize: příznaky rozpoznejte včas, jde o život!
Tyreotoxická krize je život...
Šest faktorů ovlivňujících úspěch umělého oplodnění
Články: Šest faktorů ovlivňujících úspěch umělého oplodnění
Nedaří se vám otěhotnět a...
Řepku včely milují, alergici už méně
Články: Řepku včely milují, alergici už méně
V polovině dubna zaplavují...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: