Bolesti břicha po operaci slepého střeva

Dobrý den . Prosím o radu . Dcera 19 let od května tohoto roku měla silné bolesti v podbřišku , kdy v červenci podstoupila operaci , výkony slovy : appendicitis simplex, adhesiones pericaecales , lymphadenitis mesenterilais , appendectomia per laparoscopiam , lysis adhesiones pericaecales. CCa 14 dni po operaci se bolesti objevily znovu . Dcera podstoupila v nemocnici veškeré vyšetření chirurgické i gynekologické , odběry krve , RTG i ultrazvuk - vše v pořádku . Opakovaně v září nové odběry praktickým lékařem - vyšší pouze hodnoty bilirubinu 47,9 a S,P CRP ultrasenzitivní 0,90. V říjnu další chirurgické vyšetření s doporučením cituji nutno myslet na urologickou etilogii . Nyní jsem objednáni na urologické vyšetření . Přesto prosím o radu . Dcera si stále stěžuje na bolest ,je plačtivá, domnívá se že ji nikdo nevěří. Prosím, existuje ještě nějaké další vyšetření která by mohla absolvovat a zjisti příčinu bolestí ? Děkuji M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Markéto, bolesti břicha jsou složitý a komplexní problém. Je téměř nepřeberné množství příčin, co je můžou způsobovat. Většinou je způsobují běžné příčiny, na které se přijde relativně brzy. Někdy je ale potřeba po méně častých příčinách pátrat delší dobu. Zánět slepého střeva nebyl příčinou potíží - podle operačního protokolu jak píšete "appendicitis simplex" - je označení, když na slepém střevu nejsou známky zánětu. Vždy se ale odstraní, aby to budoucna příčinou potíží nemohl být. Dále tam byli srůsty. Je otázka, proč se dělají srůsty - může se jednat o zánět tlustého střeva. Bylo vyšetřeno tlusté střevo? Pokud jsou všechna jiná vyšetření v normě a je odstraněné slepé střevo, je nutno zvážit nespecifický zánět střeva (Crohnova nemoc, ulcerosní kolitida a pod.). Doporučil bych kolonoskopické vyšetření (provádí gastroenterologové, může vás doporučit praktický lékař). Urologickému vyšetření bych se nebránil - taky může odhalit ev. příčinu potíží.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: