Bolesti břicha, průjem, zvracení

Už nějakou dobu mě trápí bolesti břicha, které se dostaví obvykle mezi 5 - 8 hodinou ranní. Dostavují se po delších intervalech klidu - po 1 až 3 měsících (v poslední době, dříve jsem to nesledovala). Bolest mě obvykle probudí. Vyskytuje se v oblasti střev a nutí mě jít na záchod. Tam po chvíli následuje průjem, který jde v několika "etapách" s přestávkami. Většinou po prvním vyloučení stolice se bolest střev zmírní a přejde do oblasti žaludku, kde se projevuje jakoby bolestivým pálením. Někdy ještě před bolestí mě probudí svědění celého těla, jindy se dostaví až na WC nebo vůbec ne. Od začátku bolesti žaludku cítím potřebu zvracet, což se za chvíli skutečně stane - žaludek svůj obsah sám vyvrací několikrát za sebou, a to i když v něm již téměř nic není (jednou byl od začátku skoro prázdný a stejně se "obracel", i když ven de facto nic nešlo). Pálení žaludku jde částečně zklidnit tabletou Rennie, po dozvracení ustává. Stejně tak po posledním průjmu přestává bolest střev. Obvykle jsem následně zrudlá v obličeji a ohybech těla, někdy následuje zimnice. Po poslední příhodě dnes jsem měřila teplotu a nebyla zvýšená. Po opuštění WC si obvykle lehnu do postele a po vyspání se cítím v pořádku. Vše začalo možná víc než před rokem pouze bolestí střev a průjmem, později se přidávala bolest žaludku, později zvracení, později svědění... Před asi 4 měsíci vše vyvrcholilo tím, že jsem (asi) kvůli velkým bolestem na WC ztrácela vědomí a byla mi zavolána záchranná služba. Následoval týden hospitalizace a nějaká vyšetření během toho týdne i potom. Měla jsem tehdy po průjmu krvavou stolici a takové kusy "slizu". (Dřív ani potom krev nebyla.) Zjistili mi akutní zánět tlustého střeva v levé části (ultrazvukem, bolestí při prohmatání), později po propuštění endo- a kolonoskopií nějaké zvrásnění u vstupu ze žaludku do tenkého střeva a jizvy v tlustém střevě a granulaci na pomezí střeva tenkého a tlustého. Různé vzorky nic konkrétního neřekly. Tehdy mi po hospitalizaci začala menstruace a i další 2 příhody menstruaci předcházely, ale gynekologické vyšetření je v pořádku. Žádné konkrétní jídlo jsem před příhodami nejedla, vždy něco jiného, takže tím to asi nebude. Závěr lékaře byl, že se nepotvrzuje ani nevylučuje Crohnova choroba, ale neví se, proč zvracím... a když se to zhorší a bude opakovat, uděláme prý ta vyšetření všechna znovu... Asi mi věříte, že se mi na hadice x týdnů po příhodě (a tudíž zahojení případných ran ve střevech) a logicky se stejným výsledkem, moc nechce, ale potíže zatím neustávají (od opuštění nemocnice 2x, ale již bez ztrát vědomí). Proto mě zajímá, zda nemáte nějaký nápad, o co by mohlo jít? Děkuji za odpověď! Ps.: Matka mívá sporadicky po jídle nafouklé a ztvrdlé břicho v oblasti střev, ale odmítá jít k lékaři, protože ji to po několika hodinách přejde a nechce být za „simulanta“.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno Michaelo, Vámi uvedené obtíže mohou být příznakem závažného onemocnění. Doporučuji Vám domluvit se na kontrolním komplexním vyšetření v gastroenterologické ambulanci, tj. klinické a laboratorním vyšetření, včetně gastroskopie a koloskopie. Histologické vyšetření vzorků sliznice by mělo jednoznačně potvrdit anebo vyloučit přítomnost tzv. nespecifických střevních zánětů (ulcerozní kolitidy nebo Crohnovy choroby). Na základě souhrnných výsledků by měl gastroenterolog stanovit pracovní diagnozu a navrhnout další vyšetřovací, případně léčebný postup. Za zvážení stojí možnost tzv. endometriozy - v tomto ohledu by gastroenterolog měl spolupracovat s gynekologem. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: