Bolesti břicha vpravo pod pupkem

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na problémy související s mými zažívacími problémy. V lednu tohoto roku jsem měl velké bolesti břicha –vpravo pod pupkem a velké nutkání na zvracení. Okamžitě jsem navštívil lékaře a odeslali mě na gastrofibroskopii – výsledek fyziologický nález. Nicméně potíže dál přetrvávali obrovské nadýmaní, trvalá bolest břicha, škroukání v břiše, velké množství hlenu ve stolici. Tak mně odeslali na gastroenterologii, kde byla provedena koloskopie, ale zase negativní nález. Byly mně odebrány i vzorky na rozbor a podívali se i na krátkou část tenké střeva. Mezitím samozřejmě krevní rozbory a SONO břicha, dokonce i rentgen břicha, když jsem se dobelhal na pohotovost-výsledek „zaplynění“. Gastroenterolog konstatoval dráždivý tračník. Co mně však docela vyvedlo z míry bylo, že jsem asi 4-5 dní po koloskopii měl krev ve stolici. Od té doby myslím na to, jestli to nemůže být nádor, idiopatické střevní onemocnění ( spíše Crohnova nemoc– která může být v tenkém střevu a při kolonos. vyšetření neprokazatelná), nebo Celiakie. Můj dotaz je hlavně na to jestli mohla krev ve stolici být důsledkem kolonskopického vyšetření( i po těch 5 dnech?). A zda je něco možno udělat pro odhalení příčiny vzniku mých problémů.Je mi 32 let. V současnosti 7měsíců o vyšetřeních stejné problémy: střidající se průjem a zácpa (chodím na toaletu 2-3 x denně), hodně hlenu ve stolici, škroukání. Gastoenterolog říkal, že to moc prožívám, ale nechci za rok zjistit, že jsem něco zanedbal a zjistit, že není cesta zpět. Děkuji předem za odpověď a dočtení dotazu:-)

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Po koloskopii skutečně může následovat slabé krvácení a není abnormální ani 5 dní po vyšetření. Čím vyšší partie střeva krvácí, tím je krev tmavší a natrávenější. Světlá krev většinou bývá v souvislosti s krvácením z posledních partií tlustého střeva, velmi často také spojená s hemoroidy. Vzhledem k tomu, že jste podle Vašeho popisu skutečně prodělal všechna potřebná vyšetření, měl byste se smířit s diagnózou dráždivého tračníku a přizpůsobit tomu svoji životosprávu - dieta, vyloučení střesu, pravidelné jídlo. Při koloskopii pravděpodobně gastroenterolog odebíral vzorky tkáně, které by měly vyloučit nespecifická zánětlivá onemocnění (Crohnova nemoc a Ulcerózní kolitida). Samozřejmě 100% jistota neexistuje a budou-li potíže přetrvávat, doporučil bych koloskopii s ročním či dvouletým odstupem opět zopakovat. V případě náhlého zhoršení či opakujícího se krvácení ze střeva doporučuji neprodleně navštívit lékaře. Na Vašem místě bych byl po prodělaných vyšetřeních opravdu vklidu.

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x