Bolesti bříška u dítěte

Dobrý den, mám dotaz týkající se mojí osmileté dcery. Už třetí týden si stěžuje na bolesti bříška. Začalo to 20.10 večer. V té době se kolem nás vyskytovalo pár dětí se střevními potížemi (bolest břicha se zvracením, ale i bez zvracení a bez průjmu, bez teplot), tak jsem to přisuzovala nějaké viróze. Neměla ani průjem, nezvracela, teplota byla normální i normálně jedla (je to jedlík a i přes bolest břicha v jídle nijak nepolevila). Když to ale trvalo třetí den a pořád totéž - jen bolest břicha a na pohmat měla citlivou pravou spodní část, tak jsem ji vzala k naší lékařce, která nás poslala na ultrazvuk. Tam byly zjištěny cituji:"vícečetné mesenteriální uzliny do 6mm v krátké ose" ale jinak nic, ani podezření na "slepák" se nepotvrdilo. Dostaly jsme doporučení na lehkou dietu a klidový režim, ale jinak nic. Bříško bolelo dál, i když už se bolest soustředila ( a soustředí) kolem pupíku. Šla jsem znovu k lékařce,která nám nabrala krev na KO, jater.testy a moč a vše bylo v pořádku. Nakonec mi v podstatě naznačila, že si dcera potíže vymýšlí a že už nás jedině může poslat zpátky na chirurgii (nevím ale, co by tam s námi dělali), ale já vím jistě, že nevymýšlí.Ptala jsem se, jestli můžou bolest působit ty uzliny, ale jen pokrčila rameny, takže nevím... Taky mě napadla psychická stránka věci, ale dost jsme spolu mluvily o škole atp., ale nejeví se mi, že by tam měla nějaký problém nebo doma. Do školy se i těší. Posledních pár dnů jsme se dostaly do fáze, kdy ji bříško občas bolí, občas nebolí. Opravdu nevím, kam se s ní vrtnout. Ta bolest zřejmě není nijak silná, ale pořád tam je. Stolici má normální, jen poslední týden chodí jednou za dva dny (dříve chodila denně), ale bez obtíží se vyprázdní. Taky mě napadlo, jestli nemá roupy, ale nedrbe se a ve stolici jsem zatím nic nenašla. Nebo jestli ty uzliny... Ani mi nikdo neřekl, proč je tam vlastně má. Ještě na doplnění, dcera se i normálně chová, nejeví nějakou zvýšenou únavu (jen ve škole občas řekne, že ji to bolí a je tam prý lítostivější, jak mi řekla pí uč.), takže ono to opravdu trochu vypadá, že si vymýšlí, ale já jí věřím. Předem mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den. Kvapilová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě sledujete všechny aspekty bolestí břicha, což je dobře. Dcerka je i kvalitně vyšeřovaná a sledovaná. Z uzlin si nedělejte těžkou hlavu, jde o vedlejší nález, který obvykle nic neznamená, jsou malé...Zkuste nějakou dobu o břišku nemluvit, je možné, že děti někdy bolestí strhávají na sebe pozornost rodiče. Tu pozornost a lásku jí věnujte v maximální míře, ale bez souvislosti s bolestmi. Kdyby se v delším horizontu bolest pořád objevovala, není na škodu se jít poradit s dětským psychologem nebo psychosomatickým lékařem (někdy dokonce problémy dětí odrážejí situaci v rodině, zkuste popřemýšlet, zda nejsou ve vašem vztahu s mužem nebo jinými dětmi nějaké napjaté vztahy nebo problémy, proto si rozhodně nemyslím, že by si dcerka "vymýšlela", tento termín u dětí neobstojí - vždy má stesk nějaký podklad, jen jde někdy velmi obtížně vypátrat. V tom by vám pomohl psychosomaticky zaměřený lékař nebo psycholog). Kontakty na psychosomatiku: http://www.lirtaps.cz/seznam_mapa.htm. Pokud by se vámi sledované parametry úhut k jídlu, stolice, teplota a podobně) nějak změnily,je jistě na místě zamířit zase k pediatrovi na poradu, ale já bych opravdu zkusila nejprve to období - nemluvit o bolesti vůbec nebo velmi okrajově. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: