Bolesti celého těla

Dobrý den, pane doktore prosím o radu, kterého odborného lékaře mám hledat. Mám diag. arthroza drobných kloubů obou rukou, rhisarthrosis 1.utr, LS sy 1.utr, protruze disků L4/5 a L5/S1 bez kořenového vyhranění, polyarthralgie. Patrné tvořící se Heberdenovy uzly. Zpráva je obšírnější, vytvořena ortopédem s tím, že léčba má být vedena revmatologem, tento mi však sdělil,byla jsem u něj 1x,pokud mi nepomáhá analgetická léčba, tak mám kontaktovat ambulanci pro léčbu bolesti.Zatím jsem tak neučinila, nějaké silné opiáty ještě brát nechci, musím také fungovat v zaměstnání. Moje bolesti se mezitím rozšířily do celého těla a zhoršují se. Děkuji moc za odpověď, přeji úspěšný den

Odpověď odborníka:

Pokud revmatolog nepokládá Vaše revmatické potíže za aktivní revmatické onemocnění, ale za takové,které je relativně v klidové fázi, tzn. nepředepisuje ani konkrétní léky v tomto směru, pak není jisrté, zda by mělo vůbec smysl konsultovat lékaře v " ord.léčba bolesti"Co se týče uvedené rhisarthrozy, tak by byo vhodné konsultovat chirurga, příp.orthopeda,zda je vhodný relativně drobný chirurgický zákrok s vynikajícími analgetickým efektem( a dlouhodobým) nebo zda je vhodnější orthotická pomůck. Ostatní popisované potíže a nálezy by bylo vhodné v první řadě řešit se zkušeným fyzioterapeutem či ideálně lékařem, který se věnuje aktivní fyzioterapii. Jeví se jako velmi nadějné, když Vám pomlže zlepšit funkci v problematických oblastecha současně doporučí cvičení, zcela konkrétní se zaměřením na úpravu svalových dysbalancí a udržení zlepšené funkce. Je možné, že při cvičení bude vhodné i nějaké léky proti bolesti použít, ovšem jako pomoc k překonání bolesti, která cvičení může doprovázet. MUSÍ to být ovšem v situaci, kdy je objektivně zlepšená funkce v kloubech a svaleck, bolst je přítomna jako reakce na léčbu. Pouze léky proti bolesti opravdu nemají žádnou perspetivu.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: