Bolesti chrbta a klbov v tehotenstve a počas kojenia

Dobrý deň prajem, poprosila by som o radu. V minulosti som bola liečená na poškodenú platničku a bolesti chrbta. V prvom tehotenstve pred necelými 3 rokmi som trpela bolesťami klbov a chrbta, pričom táto bolesť sa po narodení dcérky zhoršila a zanikla až ked som prestala kojiť. Dovtedy som bola liečená obstrekmi, čo nepomáhalo. V súčasnosti som v polovici druhého tehotenstva a problém sa mi vrátil. Obávam sa, že sa nedokážem pomaly postarať o seba ani dcérku pre naozaj intenzívne bolesti. Je mi jasné, že môj stav velmi ovplynňuje hormonálna hladina a zmeny vo väzivách počas tehotnosti a kojenia. Poprosila by som vás o radu, akým spôsobom je možné mi pri bolestiach pomôcť, prípadne ich aspoň zmieniť. Či existujú nejaké cvičenia, rehabilitácie prípadne vitaminy, homeopatia, ktoré by mi pomohli. Prípadne na lekára akej odbornosti sa mám obrátiť ( neurolog, al. i. ). Mám pocit, že moja gynekologička mi nevie pomôcť. Ďakujem za radu Zuzana

Odpověď odborníka:

Nejlépe by Vám pomohl dobrý neurolog nebo lékař odbornosti FBLR (tj. rehabilitační odborník). Nejlepší by bylo nechat si doporučit někoho od známých, kteří měli podobný problém, případně se můžete podívat na různá pacientská hodnocení na internetu. (Nemyslím tím, že by dobrých neurologů bylo málo, ale Vy byste potřebovala nějakého, který se specializuje na bolesti zad). Měl by Vás vyšetřit a doporučit Vám cvičení a komplexně s Vámi probrat Vaši situaci, zhodnotit držení těla, zvážit předepsání podpůrného pásu. Někdy pomůže masáž, aplikace suchého tepla (například termofor nebo speciální polštářek s peckami z třešní - lze koupit v drogerii DM), cvičení ve vodě. Nezvedejte těžké předměty. Případně zkuste konzultovat zkušenou porodní asistentku - mají s bolestmi zad v těhotenství velké zkušenosti a mohou dobře poradit cviky, polohy při spánku, různé pomůcky. Z léků můžete bezpečně užívat například paracetamol na akutní bolest, ibuprofen (Brufen) maximálně do 30. tt (poradit se s lékařem!), případně složené přípravky (např. Korylan - jen na Rp a po poradě s lékařem a jen krátkodobě). Vitamíny a homeopatika, myslím, spíše nepomohou.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: