Bolesti dolní části zad

Dobrý den ,prosím o radu asi rok a půl mám více čí méně neustávající bolesti v pravé hýždi v oblasti křížokyčelního zkloubení o bolest se rozlízá přez hýždi a do boční strany nohy byla jsem na MR a výhřez ploténky tam není bolesti mám i v noci a hlavně když sedím nejvice ji pocitˇuji v jamce kde končí páteř a začíná kostrč uraz jsem neměla bolest je palčivá a dosti tlaková sval mezi kostrčí a sedacímy hrboly je na dotek velmi bolestivý a ta bolest se šíří do okolý. V roce 2002 jsem byla na rengenu pánve kde zjištěn sackoiletis 1dx vůbec jsem nevěděla že jsem prodělala nějaký zánět prakticky až do roku 2012 jsem měla pokoj pak jsem špatně nasedla do auta a od té doby mám velké problémy právě s touto pravou stranou. Můžou tyto bolesti vyvolávat právě tento starý zánět a jak se vyvarovat neustálému vracení bolestí nevím kam se už mám obrátit všichni si mě jen přehazují a nikdo mi nedokáže pořáně říct odkud jdou tyto bolesti. Za odpovědˇ děkuji

Odpověď odborníka:

Paní Miroslavo. Podle popisu Vašich potíží a podle obsahu Vašich předchozích dotazů na toto téma je možno soudit (souhlasně s kolegy odpovídajícími dříve), že Vaše potíže jsou dány funkčním problémem (blokáda, trvající stažení svalu apod...) v oblasti dolní části páteře, křížokyčelního skloubení, kostrče, kyčle a přilehlých svalů a vazů (dle popisu bych se zaměřil hlavně na křížokyčelní kloub a kostrč) a tudíž ten, kdo by se měl k věci vyjádřit je rehabilitační lékař a fyzioterapeut. Ovšem toto je samozřejmě jen velmi orientační sdělení, další postup je nutno především probírat s lékařem, který zná podrobnosti o dosavadním průběhu potíží, má k dispozici výsledky veškerých dosavadních vyšetření a zná i Váš celkový zdravotní stav (což by měl být Váš praktický lékař...). U jakýchkoliv dlouhodobých potíží je nutné, aby postup koordinoval jen jeden lékař - tím možno předejít onomu "přehazování". Popisujete sakroileitidu na RTG pánve v roce 2002 - to je zajímavý údaj ukazující na možnost revmatického onemocnění typu Bechtěrevovy choroby (jaké jste tehdy měla potíže, proč byl RTG proveden?), což by samozřejmě vrhalo na Vaše potíže poněkud jiné světlo. RTG ale není dostatečně přesná metoda k posouzení (a popis a vývoj Vašich potíží rovněž není charakteristický) - vhodnější je MRI, kterou jste měla - byly popisovány nějaké zánětlivé nebo pozánětlivé změny na křížokyčelních kloubech? Doporučuji tedy další postup domlouvat s Vaším praktickým lékařem. Přeji Vám, ať se přece jen podaří najít způsob, jak Vám ulevit!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hepatitida a sex v otázkách a odpovědích
Články: Hepatitida a sex v otázkách a odpovědích
Prevence související s...
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Články: Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Téměř všechny nádory tohoto...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Problémy s cholesterolem řešte hned. Začněte žít zdravě!
Články: Problémy s cholesterolem řešte hned. Začněte žít zdravě!
Nelíbí se lékařům vaše...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: