Bolesti hlavy a páteře po prodělané toxoplazmoze

Dobrý den.O vánocích jsem byla velmi nemocná (laryngitida nemohla jsem týden mluvit.) Navštívila jsem lékaře a dostala antibiot. Poslal mě na odběry a bylo mi sděleno, že jsem prodělala toxoplazmozu. Nyní mám neustále velké bolesti hlavy a páteře.S tímto problémem jsem se svěřila znovu lékáři, ale již jsem prý vyléčená a není třeba dál nic dělat. Mám 8letou dceru a popisuje stejné bolesti jako já. Ji nikdo na vyšetření neposlal. Ale obě si stěžujeme, jak nám není dobře. Prosím poraďte. Děkuji .

Odpověď odborníka:

Dobrý den, toxoplasmózou se během života nakazí až třetina obyvatel, u většiny z nich probíhá toto onemocnění bez příznaků. Nákaza je nebezpečná v těhotenství a lidem s oslabenou imunitou. Léky se obvykle předepisují pouze u těhotných, jedniců s oslabenou imunitou, dětí mladších 5 let a u oční toxoplasmózy, někdy i pokud dotyčný má problémy jako to bylo ve Vašem případě. Jinak u zdravých jedinců toxoplasmóza po krátké době přejde do klidového stadia. Bolesti hlavy a krku se mohou krátkou dobu po onemocnění opravdu objevit (můžete užívat běžné léky proti bolesti, např. Paralen), pokud by ale přetrvávaly déle než měsíc, bylo vhodné další vyšetření. U vaší dcerky může jít také o toxoplasmózu, dětský lékař může stanovit protilátky v krvi, případně rozhodnout o nutnosti léčby (ale mimo výše zmíněné případy opravdu většinou nebývá léčba nutná).

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: