Bolesti hlubokých břišních svalů

Dobrý den, už cca 3 a půl měsíce mám bolesti břicha (bodavá bolest). Intenzivně sportuji již 4 rokem a za celou dobu se mi nic podobného nestalo. Bolest se týká svalů močového měchýře, v oblasti pupíku (jsem po operaci pupeční kýly), a také svalů v oblasti pánevního dna. Bolest je stálá, ustala pouze párkrát a to cca po 1 měsíční pauze. Nemůžu dělat žádný sport, dokonce ani rychlou chůzi. Bolest se projevuje při močení (jako bych měla zánět moč. měchýře - ale všechny záněty byly negativní), při jakémkoliv zapojení břišních svalů, při vypouklém břiše (hluboký nádech), při zataženém břiše, při protahování svalů (mám pocit, jako by svaly byly zkrácené), ale při zatnutí mě břicho nebolí vůbec. Bolí mě spíše hluboké břišní svaly. Bolesti začali den po té, co jsem v posilovně cvičila cvik „mrtvý tah“ (bez pásku). Nejdříve jsem si myslela, že jde pouze o namožené svalstvo a tak jsem si dala 14 dní pauzu. Během té doby jsem si střídala teplé a studené obklady na břicho a mazala se mastí „Olfen gel“. Po 2 týdnech mě břicho opravdu přestalo bolet, avšak při návratu do posilovny jsem cítila mírné bolesti a tlak v břiše. Tyto příznaky ale během pár dnů odezněli. Zhruba měsíc mě vůbec nic nebolelo. Až jsem zase v posilovně přidala váhu a břicho začalo opět bolet. Zkusila jsem tedy zajít na sono, na CT (kde mi zjistili pouze jedno kratší žebro), dokonce jsem byla i u fyzioterapeuta, který konstatoval „slabé mezilopatkové svaly, bedra a špatně zakřivenou páteř“. Doporučil mi cviky „zvedání pánve od země“ a „zvedání horní poloviny těla vleže na břiše“. Podle něj měli mé problémy přestat za 2 až 4 týdny (ovšem zase bez výsledků). Vyzkoušela jsem i tvz. „tejpy“, které pomohly, ale problém nevyřešili (po sundání totiž bolesti znovu začali). Zatím jsem ale nebyla na žádném neurologickém ani chirurgickém vyšetření, protože mi bylo řečeno, že pokud je sono negativní, ostatní specialisté nic nevyřeší. Ještě chci zmínit, že jsem v dětství měla křivá záda (které se časem vyrovnala) a ploché nohy (které mám do teď). Hlásím se na sportovní VŠ, potřebuji trénovat a už jsem vážně zoufalá. Myslíte, že by to mohl být třeba skříplý sval nebo nerv ? Nebo dokonce kýla ? Předem děkuji za odpověd, Katka PS: v příloze posílám obrazék s bolestivými místy

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, vážená slečno pokud vaše potíže začaly po cvičení "mrtvého tahu" je možné, že jste si poškodila svaly. Nevím, jak dlouho posilujete a jestli máte trenéra nebo cvičíte sama. Každopádně předpokládám, že by jste měla znát zásady správné techniky tohoto cviku. Mrtvý tah nemají provádět osoby mladší 18let, neboť jejich tělo není k tomuto cviku ještě uzpůsobeno a musí se používat pásek. Tento cvik se nedoporučuje osobám se scoliosou (vybočení páteře do strany), neboť páteř má jinou statiku a je vyšší riziko poranění trupu. Doufám, že vám bylo řečeno, že porušením pravidel a špatnou technikou může dojít i k trvalému poškození svalů. Většinou jsou však poškozeny zádové svaly, kterými táhnete činku ze země do vzpřímeného stoje. Protože jste neměla pásek, pravdpodobně se hlavní síla zátěže přenesla na břišní svaly a ty jsou nyní poškozeny. Mohlo dojít k prasknutí některých svalových vláken. Kýlu samozřejmě také nevyloučím, ale ta by spíše bolela v menší lokalitě a ne ve vámi nakresleném rozsahu. Doporučila bych vám potíže zkonzultovat s fyzioterapeutem, který zároveň cvičí fitness a také s lékařem, nejlépe sportovním nebo rehabilitačním. Kolegové z fitness vám jistě někoho poradí. K verifikaci poškození svalů je nejvhodnější diagnostický UZ měkkých tkání nebo MRI. Vy jste měla pravděpodobně UZ břicha, kde nejsou svaly zachytitelné. Ale UZ lze vyšetřit i sval trošku jinou technikou, která se používá pro potvrzení nebo vyloučení ruptury/prasknutí svalů nebo vazů. Tuto speciální techniku provádějí jen na některých pracovištích spíše ve větších nemocnicích. Nepodceňujte prosím žádná cvičení a dodržujte správnou techniku všech cvičení, je to pro vaše zdraví. A rozhodně navštivte sportovního event. rehabilitačního lékaře, aby vás řádně vyšetřil a zjistil, je-li poškození svalů trvalé nebo se zhojí event. nejedná-li se o jinou diagnozu. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: