Bolesti hrudní a bederní páteře

Dobry den uz 18 let se lecim s hrudni a bederni pateri brala sem tralgit ,surgam ,helicid ,tarku od tlaku tyto leky mi vůbec nepomohly boslesti mam stále tak sem musela vysadit tralgit i surgam a místo nich mi doktorka předepsala nimesil které mi taky nepomahaji ale beru ho ponevac jiné leky brat nemuzu většinou sem na leky od bolesti alergicka,chodila sem do ambulance bolesti kde mi davaly opiaty,akupunkturu,i bankovani ale ani ty mi neulevily,chodim na rehabilitacni,revmatologii,neurologii,ale zadny doktor mi nedokaze pomoct nevedi uz jak me mají lecit nebo zadna léčba nezabira,pred tremi lety sem se vykrivyla do levy strany mam vyvyseny pravy bok,chodim o dvou berlich nemohu chodit kvůli bolestem vecer nemohu spat spim v polosedu stále mi vystreluje do bederni patere mivam az krece je to nesnesitelna bolest,jak kdyby toho nebylo malo tak mi zacaly otekat nohy byla sem na cevnim a daly mi kompresni podkolenky chodila sem i na lynfodrenaze a nepomohlo mi to nohy mam tak tezke a otekle ze mi nejdou vydet kotníky lytka mam tvrde a strasne me pali nohy jak kdybych je mela v ohni zacla mi praskat kuze a tece mi voda z nohou,kvuli bolestem patere a nohou se nedokazu o sebe postarat deti me musí oblekat umyvat ja sama si nedokazu ani ponožky oblect sem odkazana na pomoc druhých beru castecny duchod a i presto sem na uradu práce mam 46 let a pripadam si jak kdyby mi bylo 80 let ,byla sem v karvine u specialisty na pater chtěla sem podstoupit operaci mam zdeformovanou pater a hodne me to ve vsem omezuje nechci byt vykrivena chtěla sem aby me trochu vyrovnaly ale doktor mi řekl ze me operovat nebude protože sem prodělala dvakrát meziplotenkovy zanet i zanet na hrudni pateri stále shanim jiné doktory ale každý mi rekne ze nevedi co semnou delat ja tomu neverim musí byt nejaka nadeje na vyleceni tech bolesti nemohu se porad trapit a brečet od bolesti sem ještě mlada a život mam predsebou beru leky na psychiku uz to nedavam jezdim každý rok do lazni ale zbytecne chci byt sobestacna a ne se spolyhat na druhé stále sem doma nikde nechodim když jdu k lekari na nejaky vysetreni tak musim sebou mit doprovod sama nikde nedokazu chodit taky mi doktori rekly ze mam bechtereva a jiny lekari ze ho nemam tak nevim komu verit dekuji vam za vasi odpověď s pozdravem Amalia

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Amalie Bolesti zad mohou mít řadu příčin. Nejběžnější jsou tzv funkční změny. Vznik blokád mezi obratli na jejich kloubních ploškách, v kombinace se svalovými stahy v okolí, vzníkem i bolesti, která dále šíří a z páteře jakoby vyzařuje. Tyto změny se navíc tzv postupně i řetězí podél páteře, např původně z krční oblasti až na některou část pánve a dolní končetiny. RTG a i citlivější zobrazovací metody toto přímo neukáží. Je nutné vyšetření páteře a pohybového aparátu tzv technikami manuální ev myoskeletární medicíny, kterou někteří lékaři hl v oborech RHB, neurologie a ortopedie také provádějí. Léčba spočívá v manuálním odstranění blokád a nácviku vhodného cvičení a rhb. Necílené rehabilitace a fyzikální metody mají většinou malý efekt. Je nutné opravit napětí svalů- nejprve uvolnit ty stažené, potom posílit ty ochablé, jinak se potíže mohou vracet. Bolesti zad a vyzařování podél nerovových kořenů mají někdy příčiny ve výhřezech meziobratlových plotének ev degenerativních změnách páteře, které vedou k utlačení nervové struktury- kořene, ev míchy. Je potřebné detailní neurologické vyšetření a doplnění a zhodnocení dalších vyšetření- zobrazovací metody páteře, kde jsou změny na ploténkách vidět- MR, CT. Někdy je potřeba, ale po bedlivém došetření, provést i operaci- odstranění části vyhřezlé ploténky. Tyto poruchy se ale někdy kombinují i s uvedenými funkčními poruchami a je na to nutné dávat pozor i při indikování operační léčby, protože nález na CT ev MR nemusí být zdrojem vyšetřovaných potíží. Páteř dále postihují další chorobné změny- vzácnější jako zánět, nádorové postižení, posun obratle tzv listhesa , i vzácnější revmatické choroby. Takže při dlouhodobých potížích a nelepšení je potřeba provést detailnější rozbor a vyšetření. Velmi často bez úprav funkčních změn s účastí dlouhodobého individuálního cvičení nelze dospět k trvalejšímu zlepšení. Velmi častá je kombinace změn již trvalých- vybočení, skoliosy, ke kterým mohlo dojít i udávaným zánětem v páteři, na který nyní nasedají právě funkční změny. Jistě je také potřeba vyloučit opět zánět obratlů a páteře. Uvedené potíže na dolních končetinách nebudou přímo s páteři souviset. Je to další problém- pokud jsou otoky mají příčinu v srdeční nedostatečnosti, onemocnění ledvin, někdy žil, pokles množství bílkoviny v krvi apod. Je potřebné všechny tyto příčiny vyloučit. Pokud je nohách tzv lymfedém je to změna ve fungování ne žil ale mizních cév a musí se vyloučit blok odvodu mízy- zánět ev jiné změn v oblasti pánve apod, Někdy je tzv primární lymfedém, kdy samotné mízní cévy nedobře fungují. Zde jsou speciální masáže, bandáže dolních končetin. Na pálivé bolesti je možné nasadit antineuralgické léky jako např Lyrica 75 mg 2xd ev Neurontin- postupně 3 300mg tableta, které Vám může předepsat neurolog. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: