Bolesti hrudní páteře po tetování

Dobrý den, již rok a půl trpím velkými bolestmi zad v oblasti hrudní páteře. Prodělala jsem už různé ortopedické vyšetření (RTG,elekromagnet.rez.-vse bez objek. nálezu), byla jsem hospitalizována i na RHB, kde probíhalo další šetření- v krvi mi byl nalezen HLA B 27 poz., bolesti mám hlavně v noci (k ránu) a při vstávání. V roce 2008 jsem si nechala udělat tetování malé, přímo do dané oblasti, mezi lopatky. Zhruba za rok poté mi začaly tyto bolesti, které se nedaří tlumit ani brufenem, ani paralenem. Nejlépe mi zabírá algifen. Moje otázka tedy zní, jestli příčinou těch mých bolestí nemůže přeci jen být to tetování, potažmo nějak narušené nervy v podkoží. Nejhorší pro mě je totiž na zádech ležet, v sedě obtíže nemám. Zatím mi žádný lékař nedokázal odpovědět. Pokud by to přeci jen zapříčinilo to tetování- bylo by možné se odstraněním tetování, bolestí zbavit. Ráda bych se ve svých 26 letech ještě jednou dobře vyspala. Jak říkám, objektivní nález není téměř žádný, tak přemýšlím nad jinými možnými věcmi. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Lenka M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jsou nálezy z ortopedie a neurologie v pořádku, chápu, že uvažujete i o reakci na tetování. vyloučit to nelze a pomoci by Vám v tomto ohledu mohl šikovný dermatolog (..alergie na tetovací barvu? lokální zánětlivá reakce v podkoží na tetování?..), který by Vám mohl i zodpovědět, zda by odstranění tetování pomohlo nebo nikoliv. Jinak při HLA B 27 pozitivitě se tak trochu nabízí možnost rozvoje Bechtěrevovy nemoci (ankylozující spondylitida), což spadá pod působnost revmatologa (jeden z oborů interního!! lékařství).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: