Bolesti kloubů

Prosím o radu a o pomoc pro mého manžela.(Předem chci upozornit, že do konce května 2016 byl pohybově aktivní, sportovec, aktivně se věnoval winsurfingu a v tomto oboru byl i dobrým poradcem mladším kolegům.) Začátkem června 2016 byl hospitalizován na ORL kvůli desetidenní infuzní kúře pro zmírnění tinitu (zesílené hučení v hlavě).Po těch deseti dnech ho propustili ve velmi zuboženém stavu :v hlavě mu hučelo ještě víc, trpěl závratěmi, cítil oslabení ve svalech, měl viditelně zpomalené tempo pohybů, řeči, myšlení, nejistou chůzi. Trvalo to několik dní. V následujících týdnech se t.zv.,,začal sypat" : trpí velkými bolestmi obou zápěstí - nejdřív se domníval, že si je namohl, ale během dalšího týdne se přidaly bolestivé otoky rukou a nohou, které se postupně stále zvětšovaly - mohutností i rozsahem otoku , nohy mu nyní otékají od špiček prstů až po kolena včetně, přidaly se i bolesti ramen a omezení hybnosti rukou i nohou. V noci ho bolesti budí, ve dne naříká bolestí i při některých drobných pohybech .Bolestivost se stupňuje - a zároveń citelně ztrácí sílu ve svalech, den ode dne je to horší. Už sotva chodí, sebeobsluhy je schopen jen s obtížemi a s dopomocí . Říká, že má pocit, že z něj odchází život. Krevní testy na nic neukázaly. Vyšetření u PL, urologa, neurologa, chirurga, na EKG také ne. Každý ten problém od sebe odstrkuje, že to k němu nepatří. Navíc jsou všude hrozně dlouhé objednací doby, na vyšetření u revmatologa se čeká víc než dva měsíce.A jak trpí manželova psychika, to je asi jasné. Už nevíme, kam se obrátit o pomoc. Poraďte prosím. Děkujeme.

Odpověď odborníka:

Pane Eduarde a manželka pana Eduarda, symptomy Vašeho manžela jsou velice polymorfní a je otázka, na koho ze specialistů se obrátit v první řadě, pro mně přínosná by byla zejména informace, jaké krevní testy mu byly provedeny. Stěhující se polyartalgie, bolesti více kloubů můžou být známkou druhého stádia boreliózy, může se jednat ale i o revmatologické onemocnění. Otoky dolních končetin pokud jsou symetrické a sahají až do výše kolen vyžadují vyloučení kardiální příčiny, zejména teda selhání srdíčka, které se takto projevuje či hypoproteinemie, snížení hladiny bílkovin v krvi. Já by jsem se obrátila na Vašeho praktického lékaře, který by měl být schopen celý diagnostický proces koordinovat. Pokud je ale stav Vašeho manžela natolik závažný jak popisujete doporučila by jsem z mého pohledu komplexní dovyšetření stavu z hospitalizace, co samozřejmě celý proces urychlý a povede k okamžité terapii. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: