Bolesti kloubů a sertivan

Vazena pani doktorko, rada bych zkonzultovaka svuj problém, kdy z duvodu uzkosti a deprese vyvolanych traumatickym zazitkem (mrtve rozene dite) uzivam cca 1,5 roku sertivan. Po 3 mes, uzivani me zacalo bolet a otikat koleno, postupne se pridavaly dalsi klouby. Muj psych. stav byl dobry, swrtivan jsem velice postupne vysadila. Cca po 5-6 tydnech od vysazeni se bolesti kloubu zlepsily, ranni ztuhlost byla vyrazne nizsi, avsak vratila se uzkost, tudiz jsem zpet nasadila sertivan a rivotril pro zvladnuti začátků zhorseni uzkosti. Krevni testy ukazaly ANA 1:1600, dalsi vysledky zatim neznam. Zajima me, zda pricinou bolesti kloubu muze byt sertivan? Predem Vam dekuji za informace, s pozdravem, Renata

Odpověď odborníka:

Dobrý den Renato. Je mi velice líto, že Vaše děťátko se narodilo mrtvé. Sertivan je velice dobré antidepresivum a já jej ráda předepisuji, protože má málo nežádoucích účinků. Bohužel se domnívám, že otoky nohou mohou být způsobeny právě těmito nežádoucími účinky. Otázkou je, zda máte tuto reakci jenom po Sertivanu nebo po účinné látce. Zkuste se domluvit se svým ambulantním psychiatrem. Pokud byste měla reakci na Sertivan, dala by se zkusit jiná firma se stejnou účinnou látkou (Asentra, Sertralin apod.). Pokud by reakce byla na účinnou látku, je možné antidepresivum z jiné skupiny nasadit. Po pár týdnech budete mít jasno o jakou reakci se jedná. Rivotril si berte jako SOS medikaci, když Vás přepadne úzkost. Také bych Vám doporučila kontaktovat neurologa kvůli tomu rannímu ztuhnutí kloubů, bolestivosti a dalších příznaků, které popisujete. Držím palce, děkuji za Vaši důvěru a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: